В Австрия разбиха мрежа на "Ислямска държава"

  • 15 октомври 2024 19:12

  • 557
  • 2
В Австрия разбиха мрежа на "Ислямска държава"
© Getty Images/Guliver

Мрежа от предполагаеми поддръжници на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) беше разкрита в столицата на Долна Австрия - Санкт Пьолтен, съобщават австрийски електронни медии. Смята се, че ръководител на организацията е 20-годишен жител на Северна Македония, който в момента излежава присъда в затвора, предаде БТА.

Осем други членове на възраст между 13 и 15 години са били вербувани за ИД, беше съобщено на пресконференция на полицията днес, уточнява сайтът на радиото и телевизията. Младежът от Северна Македония вече е привлякъл вниманието през 2023 г. с няколко графита на ИД в района на главната жп гара на Санкт Пьолтен. Мъжът е станал известен като "драскача със спрея от ИД в Санкт Пьолтен", е заявил Роланд Шершер, ръководител на Службата за защита на държавата и борба с екстремизма в провинция Долна Австрия, на пресконференцията в Санкт Пьолтен.

През лятото на 2023 г. младият мъж е осъден на няколко месеца лишаване от свобода за подкрепа на терористична организация и увреждане на имущество. Малко след освобождаването му от затвора през ноември миналата година се смята, че той е вербувал млади хора в Санкт Пьолтен за ИД, а също така е представял нападението на "Хамас" срещу Израел като религиозно легитимно. "Срещите са ставали на различни места", уточнява Шершер. 

Младежите са разпространявали многобройни видеоклипове на ИД, очевидно с цел набиране на нови членове за терористичната групировка. Разпространявана е била и антисемитска пропаганда в полза на "Хамас" и срещу Израел. "Информацията е била обменяна предимно чрез мобилни телефони и интернет", е подчертал на пресконференцията министърът на вътрешните работи Герхард Карнер.

"Ислямска държава" публикува видео с предполагаемия нападател от Солинген

В началото на октомври 20-годишният мъж е осъден на пет години затвор по обвинение в членство в терористична организация.

Също така властите са съобщили за 15-годишен австриец с имигрантски произход, вербуван от мъжа от Северна Македония, който междувременно сам е станал вербовчик за ИД. Твърди се също, че той се е заклел във вярност на ИД чрез видеоклип. Във вторник преди седмица тийнейджърът е получил едногодишна условна присъда за членство в терористична организация.

Други двама 15-годишни младежи също са били осъдени на шест месеца условно и 21 месеца частично условно, и двете правно обвързващи; по останалите случаи разследванията продължават. Разследванията срещу 13-годишно момче от Северна Македония бяха прекратени, тъй като е малолетно и следователно не носи наказателна отговорност, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
557 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.10.15 | 21:40

2
Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо-----> use.my/myxpro

2024.10.15 | 19:33

1
А бе що е маке, все е лайно.

Добави коментар

Водещи новини