Увеличава се делът на младите мъже в Германия, които са привърженици на дясната политика

  • 15 октомври 2024 19:25

  • 776
  • 3
Увеличава се делът на младите мъже в Германия, които са привърженици на дясната политика
© gettyimages

Делът на младите мъже в Германия, които се определят като "по-скоро десни" в политически план, се е увеличил от 2019 г., съобщава БТА, като се позова на проучване, публикувано днес.

Проучването е проведено в началото на 2024 г. и според него една четвърт от всички млади мъже в Германия се определят като политически "десни" или "доста десни". 

През 2019 г. този дял е бил 16%, сочи проучването "Шел Ют Стъди", поръчано от петролния гигант "Шел". Резултатите от проучването бяха представени днес в Берлин. 

Социалдемократите на Шолц печелят с малка преднина изборите в Бранденбург, сочат първи резултати

Сред младите жени, от друга страна, политическата ориентация остава относително стабилна с леко увеличение от 10% през 2019 г. до 11% сега. 

В изследването са участвали 2509 млади мъже на възраст от 12 до 25 години и то е свързано с възгледите им по различни въпроси, сред които семейство, приятели, политически настроения и конфликти по света. 

Изследователи от университета в германския град Билефелд и университета Форалберг в Австрия анализираха резултатите заедно с института "Вериан". Данните отговарят и на резултатите от скорошните местни избори в три източни германски провинции, в които според екзитполове най-вече млади гласоподаватели са подкрепили "Алтернатива за Германия". 

Според автора на проучването Матиас Алберт някои млади хора са особено податливи на десни и популистки политически апели. 

"Виждаме значителен дял от ядосани и недоволни млади хора, около 12% от младите общо", каза той. "Има и значителна част от критично настроени и разочаровани млади хора", добави той. 

Въпреки това той и екипът му не виждат общо преориентиране към дясното сред младото население. Общите резултати дават знак, че обикновено младите се определят като "по-скоро леви", сочи проучването. 

Това, което прави впечатление, е, че младите, независимо от кой пол, сега имат по-ясна представа за политическите си възгледи, отколкото са имали преди 5 години. 

Докато през 2019 г. около 17% от младите мъже са казали, че не знаят коя политическа страна заемат, през 2024 г. само 8% са заявили, че "не знаят" отговора на този въпрос. Тенденцията е подобна и сред младите жени. 

Като цяло, доверието в държавата и демокрацията е "стабилно", казват изследователите. 

Въпреки това днешното младо поколение има големи притеснения и глобалните политики са "оставили своя отпечатък". Общо 80% от участниците са заявили, че ги е страх, че в Европа може да избухне война. Също толкова голяма част изразява безпокойство за икономическата обстановка и възможността да има все повече бедни хора. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
776 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Ха, ха, ха

2024.10.15 | 22:35

3
БАНДЕРАЮГЕНД!
ne

2024.10.15 | 22:16

2
e tova sa majkarite no pe dalite gi prevazhiojdat znacitelno te imat podkrepata na evrogeiovete

2024.10.15 | 21:40

1
Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо-----> use.my/myxpro

Добави коментар

Водещи новини