В Австрия започнаха разговорите за коалиционно правителство

  • 15 октомври 2024 19:44

  • 389
  • 1
В Австрия започнаха разговорите за коалиционно правителство
© gettyimages

Днес започнаха преговорите, възложени от федералния президент Александър Ван дер Белен на Австрийската партия на свободата (АПС), Австрийската народна партия (АНП) и Австрийската социалдемократическа партия (АСДП), за сформиране на правителство. Първите разговори ще са между АПС и АНП. Утре ще разговарят АНП и АСДП, а в четвъртък - АПС и АСДП. Според политическите наблюдатели не се очаква те да протекат в особено добра атмосфера.

Това предположение бе потвърдено и на пресконференцията, която лидерът на АНП и федерален канцлер Карл Нехамер свика след разговорите в шефа на АПС Херберт Кикъл.  Нехамер заяви, че нищо не се е променило в отношението му към водача на десните. „Няма да бъда подставено лице на Кикъл“, подчерта Нехамер и добави: „Според мен това казва всичко“, съобщава БТА. 

„Не става дума за симпатии, а за политически действия и готовност за поемане на отговорност“, заяви лидерът на АНП. Той коментира, че поведението на Кикъл по време на пандемията е показала, че не е готов да поема отговорност, освен това разбиранията на двамата за демокрация се различават.

Австрийският президент започна консултации за съставяне на правителство

Нехамер продължава да смята, че Кикъл действа срещу интересите на Австрия в областта на политиката за сигурност. Като пример канцлерът припомни, че лидерът на крайнодесните не само отхвърля проекта за сигурност „Небесен щит“, но дори твърди, че той застрашава неутралитета. 

Нехамер критикува и склонността на Кикъл към конспиративни теории, особено по време на пандемията и във връзка със Световната здравна организация. 

Канцлерът подчерта, че приема избирателите на АПС и техните опасения много сериозно, но средствата не трябва да бъдат всяване на страх и разделение, припомни, че 72 процента от австрийските граждани не са гласували за АПС. 

Утре предстои среща на Карл Нехамер с водача на АСДП Андреас Баблер, на която ще бъдат обсъдено възможностите за сътрудничество. За вероятна се смята коалицията АНП/АСДП/НЕОС.

И в тази посока през идните дни ще се водят разговори. В сряда ръководителката на НЕОС Беате Манъл Райсингер ще се срещне с канцлера, в четвъртък с шефа на АСДП. Информацията за тези срещи е потвърдена пред журналист на осведомителната агенция АПА.

Федералният президент Александър Ван дер Белен все още не е дал мандат на никоя партия за съставяне на правителство.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
389 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.10.15 | 21:40

1
Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо-----> use.my/myxpro

Добави коментар

Водещи новини