Проф. Вили Лилков пред novini.bg: Убеден съм, че ГЕРБ ще имат своя кандидатура за кмет на София

личен архив
share

Проф. Вили Лилков е кандидат за кмет на София, номиниран от инициативен комитет. Вили Лилков беше четири мандата общински съветник в Столичен общински съвет (1999 – 2014 г.), зам.-председател на СОС и народен представител в 43-то НС. Съосновател е на ДСБ, председател на Софийската организация на партията (2013 - 2017), след което се оттегля от политиката, но запазва обществената си активност и често изразява позиции по важни проблеми на Столична община и текущата политика. Завършил е с отличие инженерна физика със специализация ядрена техника. Доктор е по неутронна физика към Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (БАН). Защитил е и научната степен доктор на техническите науки в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“, където е професор по физика. Ръководил катедра „Физика“ в МГУ повече от 15 години. Вили Лилков е семеен, има трима синове.

-  Проф. Лилков, инициативен комитет издигна вашата кандидатура за кмет на столицата, но някои опоненти не пропускат да припомнят, че вече сте се явявал на кандидат- кметски избори – неуспешно. Какво се случи тогава, как си обяснявате ниския резултат?

- Аз приех  да бъда кандидат на останалата зад ценностите си десница, защото не искам да сключа тази сделка. От друга страна, София ме интересува.

Имам опит, познавам общината и нейните проблеми и съм готов с истински решения!

Не мисля, че да си втори на избори за кмет в София в избори със сериозна конкуренция, е неуспех. Аз съм позитивен човек и класирането си го възприемам като добра стартова позиция за втори опит. А тогава действително имаше проблеми, защото противоборставата и разногласията в десницата бяха много силни и от това пострада кампанията ми. Сега е много, много по-различно!

-  По-скоро ще Ви помогне, или ще Ви попречи фактът, че бяхте дълги години общински съветник от ДСБ и Ви свързват с „проваления” преходен период?

- Първо т.нар. "провален преход", както го определяте, беше провален именно от схемите на бившата номенклатура и определени среди в ДС. Затова съм убеден, че

не трябва да се допусне опитът им от натрупаната чрез криминални схеми икономическа власт, да се трансформира отново в политическа,

което всъщност ръководството на ПП и ДБ се опитват „да пробутат“ на десните избиратели, които обаче имат инстинкт за това и реагират.

Аз съм горд с работата си като общински съветник. През по-голямата част от мандатите си бях твърда и компетентна опозиция на лошите политики и практики. Бях дори определен през 2007 г. след две анкети (между журналисти, отразяващи работата на общината и самите общински съветници) за най-добър оратор и най-активен в работата. Горд съм с това! Казвам го публично за първи път, защото знам колко важно е това за човек, който претендира да ръководи столицата. Кметският пост не е място за експерименти – за него се изискват специфични познания и опит. Като общински съветник натрупах не само ценен опит за управлението и познания за проблемите на София, но и успях да постигна сериозни решения в полза на града и на софиянци. За моите инициативи за София ще трябва да отделите много място в медията. Ето само един пример. Макар и в опозиция на ГЕРБ за периода 2007 – 2014 г. аз имам внесени 72 доклада в СОС с взети положителни решения, а цялата политическа група на БСП е внесла само 41 доклада.

- Ядосвате ли се или пък не, че вече споменават името Ви и като човек на ГЕРБ, как ще обясните на избирателите това?

- Това не е сериозно, дори недоумявам какво имат предвид. Аз имам позиции и ги отстоявам.

А ако има подозрения, че съм скрита кандидатура на ГЕРБ за тези избори, ще им се наложи скоро да замълчат, защото съм убеден, че ГЕРБ ще имат своя кандидатура.

Ама кой ще помни, какво са говорили преди, важно е сега да се хвърлят съмнения и обвинения. После ще измислят друго. Сега се сещам, че един мастит журналист тези дни надълго и нашироко разказва, че съм специализирал в Обединения център за ядрени изследвания в Дубна, Русия, а там видите ли са ходили само тези, които са били верни на комунистическия режим. Внушението е ясно – „абе, има нещо тъмно около този човек!“. Нека поясня – там отидох за първи път през 1990 г., поканен бях да извършим съвместни научни експерименти в една от най-реномираните лаборатории по неутронна физика в света. Повтарям, в света, защото с моя ръководител на докторантурата проф. Кирил Крежов – тогава директор на Атомния център – и с колеги от БАН изградихме уникален спектрометър за поляризирани неутрони в изследователския ядрен реактор в София и трябваше да тестваме наши образци и на други установки. А да те поканят в Дубна, не е като да отидеш на екскурзия. Там канят хора с цел правене на висока наука. Аз се гордея, че после бях канен още два пъти и че там работеха едни от най-добрите български физици и инженери!

- Познавате отлично общинския живот в София. Какво е онова, което най-много не Ви харесва и бихте променил, ако спечелите надпреварата наесен?

- Ще променя темпото на развитие на общината.

За съжаление София все още живее в ХХ век.

Занемарени са големите устройствени проекти, мисленето на администрацията е „мандатно“, трябва да се „разчупи“ моноцентричния модел на града и да се преструктурират големите райони чрез създаване на мини градски центрове. Старите производствени зони, някои от които буквално деградират, трябва да се превърнат в нови и модерни зони за живеене, бизнес, спорт, със съответната паркова среда, културна и спортна инфраструктура и т.н. Ще работя за създаване на мощна „зелена“ връзка на София с планините и нещо много важно – насочване на повече инвестиции в северните територии на общината, с цел тяхното модернизиране и същевременно намаляване на строителния натиск върху южната част. И да не забравяме, че много от направеното в Столична община се дължи на бизнеса, а той се нуждае от подкрепата й. Трябва да се създадат условия бизнесът да се разгърне, но общината е длъжна да му създава фронт, да го насочва и да му помага, а не да го рекетира!

Водещи новини

Още новини