Проф. Вили Лилков пред novini.bg: Атентатът в "Св. Неделя" е най-злодейският терористичен акт в цялата история на 20-и век

  • 29 май 2024 11:08

  • 923
  • 0
Проф. Вили Лилков пред novini.bg: Атентатът в "Св. Неделя" е най-злодейският терористичен акт в цялата история на 20-и век
© личен архив

Тази вечер от 18 ч. в Клуба на архитектите в София, на ул. "Кракра", проф.Вили Лилков представя новата си книга "Атентатът в храм "Св. Неделя" и пътят към злодеянието на БКП".
Проф. Вили Лилков е пети мандат общински съветник в Столичен общински съвет (преди - 1999 – 2014 г.), бе зам.-председател на СОС и народен представител в 43-то НС. Сега е зам.-председател на общинския съвет в столицата. Съосновател е на ДСБ, председател на Софийската организация на партията (2013 – 2017г.). Проф. Лилков е завършил с отличие инженерна физика със специализация ядрена техника. Доктор е по неутронна физика към Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (БАН). Защитил е и научната степен - доктор на техническите науки в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“, където е професор по физика. Ръководил катедра „Физика“ в МГУ повече от 15 години. Вили Лилков е семеен, има трима синове.


- Проф.Лилков, отдавна пишете документални книги, но какво провокира интереса Ви към последната - за атентата 1925 година в храма "Света Неделя"?

- Този атентат е най-злодейският терористичен акт в цялата история на 20-ти век. Убити и ранени са повече от 500 души . Освен този атентат слага началото на болшевишкия революционен пожар. От друга страна, самото място, което е подбрано и начинът, по който е организиран атентата, го правят още по-зловещ, защото е в катедралния храм. А преди това са събрали елита на България там и това говори за чудовищен замисъл.
От стенографските протоколи на съдебния процес става ясно, че комунистите целенасочено правят и пращат покани за опелото на ген. Константин Георгиев, на конкретни хора, набелязани за убийство. Т.е. от името на Съюза на запасните офицери, нарочно са поканили хора, които да убият и то не къде да е в храм!
Замисълът на комунистите е бил: там ще избием само врагове. Това има обяснение, тъй като по онова време са спазвали партийния си принцип да не влизат в храмове.

Това е едно злодейство, което остава ненадминато в историята.

Чисто технически, за първи път в този атентат се използва и сярна киселина, добавена към взрива, за да може от нейните отровни пари да умрат и онези, които оцелеят от взрива. Това бива отчетено в т.нар.московско съвещание, което оцелелите терористи провеждат заедно с Васил Коларов и Георги Димитров. Тогава Димитър Златарев казва: "Ние добавихме сярна киселина към взрива...и голяма радост беше сред другарите". Изредих всичко това тук, за да стане ясно за какво злодейство става въпрос. Догодина ще станат 100 години от този зловещ атентат и е време да поговорим отново за тези събития - затова е книгата ми.

- По този въпрос и преди е писано доста...

- Така е, но аз в моята книга подреждам хронологично по документи 6-те години, които предшестват атентата от 6 май 1919 година, когато БРСДП/тесни социалисти/ се комунизира и приема да стане секция на Коминтерна и приема да бъде ръководена от Москва, проследявам всички събития до атентата 1925 година. Това са 6 ужасни години, през които става ясно как една българска партия доброволно се поставя в услуга на друга държава срещу заплащане, за да се разруши боржуазния й строй.

Разказът ми е напълно автентичен, ползвал съм близо 230 документи от архива.

- Преди близо 5 години Велислава Дърева също написа книга за този атентат.  Има тълкуване, че злодеянието е организирано от самата държавна власт по онова време. Вие четохте ли я?

- Има документи, в това число и на Коминтерна и те ясно показват каква е била ролята на БКП по онова време. Още в първите дни след атентата твърденията от страна на БКП са пълно отрицание от участие в терористичния акт и книгата на Велислава Дърева следва тази логика.

Също така години по-късно след взрива Георги Димитров пред Лайпциския процес казва, че това е дело на българската полиция, която била търсила повод да се саморазправи с комунистическата партия. Но документите сочат друго - още след атентата, когато извършителите са заловени, те си признават. Марко Фридман, който е бил основен разпределител на парите, си признава на кого колко е дал за участие в сатанинското им деяние. Има и много други документи, ясно сочещи вината на БКП в атентата.

- Защо правите премиерата на книгата си преди изборите, а не след това?

- Не съм в позиция да планирам издаването на книгата ми. От издателството пожелаха премиерата да бъде в рамките на "Панаира на книгата", който тече в момента.

 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
923 0

Свързани новини

Водещи новини