Проф. Вили Лилков: Помните ли?

  • 10 януари 2023 13:05

  • 991
  • 0
Проф. Вили Лилков: Помните ли?
© личен архив

Проф. Вили Лилков е бивш общински съветник и депутат от ДСБ, преподавател в МГУ и автор на няколко документални книги за тоталитарното  минало, свързано с ДС.

Помните ли?

Днес е 10 януари! Преди 26 години на този ден Парламентът бе обсаден и започнаха протести. За две години управление комунистите фалираха държавата за четвърти път! Политическата конфротация бе такава, че комунистите, под обсада в Парламента, запяха "Партизан за бой се стяга", а отвън народът им искаше главите! И точно тогава в резултат на проявена мъдрост от политическите лидери се стигна до:

1) Отказ на Жельо Желев да връчи нов мандат на БСП.

2) Отказ на БСП от властта и съгласие за нови избори.

3) Новият парламент прие Декларация за национално съгласие за:

- въвеждане на валутен борд

- ускорени реформи

- ускорено връщане на земята

- решителна борба с престъпността

- отваряне на досиетата

- членство на България в ЕС

- членството на България в НАТО.

Пиша това, защото тогава, в условията на тежка политическа, икономическа, финансова и социална криза политиците намериха формула за национално съгласие и търсеха решения! Дори БСП с лидер Георги Първанов, който само месеци преди това предвождаше митинг под надслов "НАТО - фашисти - световни терористи!", прие декларацията.

Решенията, взети тогава, определиха пътя на България за години напред!

Днес отново сме в криза и вместо да се търсят решения се играе игра на "Черен Петър" и партиите мислят само да не загубят някой от "мижавите" си проценти електорална подкрепа. Няма лидери, а мераклии за политика, колкото искаш!

А за тези, които са забравили, публикувам и "постиженията" на правителството на Жан Виденов! Средната заплата стигна 10-15 долара, пенсиите - 5 - 10 долара, а спестяванията на хората в банките бяха ограбени! За две години БСП направи 8 (осем) актуализации на бюджета!

Последвайте канала на

Аделина Делийска
991 0

Свързани новини

Водещи новини