Симеон Ставрев, ДБ пред novini.bg: Убеден съм, че Васил Терзиев ще спечели кметската надпревара в София /1-ва част/

  • 28 юни 2023 16:16

  • 1033
  • 0
Симеон Ставрев, ДБ пред novini.bg: Убеден съм, че Васил Терзиев ще спечели кметската надпревара в София /1-ва част/
© личен архив, булфото

Предизборната надпревара за вота наесен за органи на местната власт е в разгара си, а вчера обединение на четири партии и едно сдружение от дясното политическо пространство номинираха за кмет на столицата Васил ТерзиевВасил ТерзиевВасил Терзиев е роден на 9 юни 1978 година. Той е кандидатът за кмет на София, издигнат от партиите. Как се подбират  кандидатите за кметове и общински съветници от партиите и по какви критерии? Кой ще управлява най-населения и богат български град с бюджет над 2 млрд. лева? Разговарям със Симеон Ставрев, общински съветник първи мандат в СОС от квотата на ДБ. Той е софтуерен инженер. Днес публикувам първата част от нашето интервю, а утре следващата, в която гостът ни коментира прагматично кои са най-наболелите проблеми в столицата, които останаха нерешени в края на отиващия си управленски мандат.

- Г-н Ставрев, хората се питат как вие, обединените десни партийни формации в София, си избрахте да номинирате за кмет на София Васил ТерзиевВасил ТерзиевВасил Терзиев е роден на 9 юни 1978 година. Той е кандидатът за кмет на София, издигнат от партиите?

- Търсихме надпартийна кандидатура, която да може да обедини нас, от четирите партии и една гражданска организация – „Да, България”, ДСБ, Зелено движение, ПП ПП, „Спаси София” и „Екипът на София”. Както каза вчера Христо Иванов, Васил ТерзиевВасил ТерзиевВасил Терзиев е роден на 9 юни 1978 година. Той е кандидатът за кмет на София, издигнат от партиите е личност, зад която можем да застанем всички. Съмнявам се, че която и да е чисто партийна кандидатура щеше да постигне това. Нашия избраник има много ценни персонали качества –

той е межиджър на европейско, дори глобално ниво, който има изключително успешен бизнес. Доказал се е не само като бизнесмен, а последните години и с активната си гражданска позиция.

София има близо 2 млрд. лева бюджет, а последните години не се управлява добре. Надявам се, че Васил ще поправи това и ще стане много добър кмет, който ще ръководи добре кметството и ще направим заедно много реформи.

- Вероятно вече сте видял „приятелския огън” срещу него от вашите среди – хора като Методи Андреев, например, бивш шеф на комисията по досиетата, огласиха публично данни, че Терзиев бил потомък на някогашната партийна и милиционерска номенклатура. Как приехте вие в обединението това?

- Васил ТерзиевВасил ТерзиевВасил Терзиев е роден на 9 юни 1978 година. Той е кандидатът за кмет на София, издигнат от партиите е постигнал всичко в кариерата си сам. Неговото семейство няма нищо общо, а и той самият обяви, че се дистанцира от репресиите на онзи тоталитарен режим. Знам какво образование е завършил той, как се е самоизградил, работейки много, дори нощем. Какво са правели неговите родители, дядовци и чичовци, не знам. Но, вижте, струва ми се ретроградно един съвременен, млад и успешен човек да носи отговорност за минали деяния на своите предци. Например, моят дядо, ако е бил овчар, баща ми също, то и аз ли трябва да размятам гегата след стадата?! Според мен такава перспектива  в разсъжденията е погрешна. Васил обяви, че се дистанцира изцяло от случвалото се преди 1989 година. Четох коментарите по темата, но ги намирам за злоумишлени, предназначени да навредят на този човек. И, да, права сте, че става въпрос за т.нар.”приятелски огън”.

- Гражданите са любопитни също така как се подбират хората в листите за общински съветници?

- Това наистина е много важен въпрос. Мнозинството в общинския съвет има решаващо значение за работата на всеки градски парламент. Както и да ограничи или не работата на кмета и администрацията. В София общинските съветници са 61, а за мнозинство са нужни 31 и ние, от новото обединение, се стремим към тази бройка. Ще излъчим листа с 61 представители от всички партии, които ще са разделени на квотен принцип, който пък залегна в коалиционното споразумение, което вече имаме. Националните изпълнителни съвети на всяка една от партиите ще одобряват финалните списъци. Ние в ДБ вече имаме номинационна част, която ще приключи до края на този месец, а предполагам, че след това нашият НС и местните органи ще подредят кандидатите по един демократичен начин в общото обединение.

- Националното ви ръководство ли решава кои да са по-напред в листите и кои на неизбираеми позиции, или става по други начини? Защото е факт, че понякога напред се изкарват хора, които отблъскват електорат, а назад остава много читави личности.

- Предполага се, че хора, които са работили активно и са станали известни, разпознаваеми в обществото, трябва да са на по-предни места. Но всяка партия сама си решава. Целта е да постигнем мнозинство, за да можем да реформираме и поправим кривиците, които виждаме в общината в столицата.

- Според вас имате ли реални шансове да спечелите в най-населената и богата община в България?

- Убеден съм, че Васил ТерзиевВасил ТерзиевВасил Терзиев е роден на 9 юни 1978 година. Той е кандидатът за кмет на София, издигнат от партиите ще спечели кметската надпревара в София. Но дали ще стане на първи тур, или на балотаж, още не мога да преценя, тъй като дотук нямаме социология, а и от опонентите ни от ГЕРБ примерно още не са обявили своя претендент, дори като профил е неясен. Но предвид видяното като работа досега от страна на настоящия председател на СОС Георги Георгиев, ако него го вдигнат за кмет, то ще загубят още на първи тур на изборите. Така мисля аз.

- А вие лично ще се кандидатирате ли отново за общински съветник?

- Да, вече съм номиниран от няколко от местните партийни организации на „Да, България”. След края на този месец, както вече споменах по-горе, нашият НС трябва да се произнесе и се надявам да ме одобрят. Имам желание да работя по проблемите на столицата, а ако обединението постигнем мнозинство в съвета, то и реално ще можем да направим много добри неща за хората и общата ни среда.

/Следва продължение/

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1033 0

Свързани новини

Водещи новини