Пенсиите растат на стъпки

Булфото
share

Това е един от вариантите, върху които работи финансовото министерство, пише “Труд”, цитирайки свои източници.

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков бил на мнение, че дори да се осигурят пари за повишението, то ще стане по-късно, а не от 1 юли. В интервю за “Труд” през май т.г. социалният министър Тотю Младенов също допусна забавяне, но само за изплащането на увеличените пенсии, без да се променя начисляването им от 1 юли.

Все още не се знае и с какъв процент ще растат парите за старини и дали повишението ще засегне всичките над 2,1 милиона пенсионери или само тези с ниски доходи. Очаква се да има повече яснота в понеделник, за когато е насрочено заседание на комисията по доходите и жизненото равнище към тристранния съвет. На него трябва да се разгледа проектопостановлението за повишение на пенсиите и минималната заплата, което ще се внесе в Министерския съвет.

Все още експертите на финансовото министерство правят сметки за възможните увеличения, които да не надуят дефицита над заложеното в бюджета. Дали ще има увеличение на пенсии и минимална заплата обаче зависи от решенията на тристранния съвет, а не от нашите експерти, е официалната позиция на ведомството на Дянков. След няколко дни финансовият министър ще обяви какво е неговото предложение и за минималната заплата, и за пенсиите.

Водещи новини

Още новини