Божидар Божанов: Готвят поредния саботаж срещу машинното гласуване

  • 07 юни 2024 11:30

  • 648
  • 2
Божидар Божанов: Готвят поредния саботаж срещу машинното гласуване
© Булфото архив

Готвят поредното активно мероприятие срещу машинното гласуване, алармира бившият министър на електронното управление Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има. В свой пост във фейсбук той разказва каква е поредната схема, за да бъде бламирано машинното гласуване, като в операцията участват ЦИК, ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, ИТН и ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в.

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 891

Според него този път са измислили нелепа история с хартията за машините, която вчера и ИТН и Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г раздухаха.

Хронологията на подготвения саботаж е такава - ЦИК, по предложение на представител на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, преди двайсетина дни решава, че общините трябва да унищожат ролките с хартия, които са останали от местните избори и изпраща писмо до всички общини. ЦИК не взема формално решение (което да публикува на сайта си), а просто изпраща писмо. А и такова искане за унищожаване се прави първи път, т.е. между предните парламентарни и местните избори ролки не са били унищожавани.

Божидар Божанов обясни разминаванията между машинното и ръчното броене на бюлетините

Столична община отговаря, че не може да изпълни това искане, защото има неприключило дело за резултата от изборите и ако се влезе в запечатаните помещения с изборните книжа от местните избори без разпореждане на съда, това може да конпрометира съдебния процес. А неизползваните ролки се съхраняват в същите помещения.

ЦИК чака 10 дни и чак вчера стига до отговора на Столична община. Следва среща в ЦИК, на която Столична община и СДВР заявяват готовност вместо унищожаване, да бъде сложена охрана. Столична община също така изпраща писмо до съда, с което иска указания какво да прави с ролките.

“Намеците от страна на вечните врагове на машините са, че като имало тази защитена хартия, можело да се отпечатат фалшиви разписки от машините и така да се увеличи резултата на ПП-ДБ. Това е абсолютно нелепо (и е недостойно Борисов да прави такива внушения) по няколко причини - няма как някой да внесе хартиени разписки и тайно да ги натика в урните, без секционната комисия да го види; изборният кодекс имплицитно казва, че за всеки избор защитите на хартията трябва да са различни (защото решението на ЦИК с определените защити се публикува след изборния ден, т.е. те са ясни за хартията за изминали избори); разписките от машината имат QR код, който съдържа гласа на избирателя, защитен с ключ от машината, който никой няма. Той не може да бъде манипулиран и това е проверимо чрез самата машина, към която може да бъде включен четец впоследствие”, коментира Божанов, който е кандидат за народен представител от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната""-"Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" в 23 МИР София и Бургас

“Ако можеше да се правят такива манипулации, то унищожаването на ролките трябваше да е станало веднага след местните избори. Иначе 265 общини в продължение на месеци са разполагали с тези ролки”, добавя той и призовава ЦИК да не съучаства в поредния опит за саботаж на машинното гласуване.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
648 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.07 | 11:58

2
С тия машини ще объркат на Джипко Бибитков готовите протоколи. А ако ги оплескат ще трябва да връща парите на свинята Пеевски.
бегай бе

2024.06.07 | 11:53

1
пак искат да правят тея ала бала

Добави коментар

Водещи новини