Димитър Божилов, районен кмет в София: За Бога, братя, не палете

  • 07 юни 2024 10:29

  • 2649
  • 0
Димитър Божилов, районен кмет в София: За Бога, братя, не палете
© р-н Триадица

Коментар на Димитър Божилов, районен кмет на „Триадица” в столицата от квотата на ДБ. Апелът на районния управник е по наболялата тема за щетите, които причиняват злосторници като ровят, разхвърлят боклука, палят и съсипват контейнерите за отпадъци – както за разделно събиране, така и за смесените боклуци. Публична тайна е, че това предимно го правят отпадъци, хора в крайна нищетета, които обаче има възможност за бъдат контролирани. Пияните и дрогирани лумпени, също. Примерно, защо властите не пробват чрез общинска полиция и Столичен инспекторат да решат този важен за града проблем? Камерите не са само за украса, те могат също да се ползват за идентификация на злосторниците. Изобщо има възможност да се вземат адекватни управленски мерки, както е известно - всеки проблем има поне три решения, а ако се напънете, може да са повече. Нека не сме наивни, не вярвам лумпените и бездомниците да четат апели и да се трогнат от тях. Ето призива на г-н Божилов:

„За Бога, братя, не палете.

Перифразата ми касае един наболял въпрос -

през последните два месеца 63 контейнера за разделно събиране са били умишлено подпалени.

Основно вандалските прояви са локализирани в кварталите “Стрелбище” и “Гоце Делчев”, но има унищожени кофи и в други квартали.

Каквито и да са причините - резултатът е неприятен и то не само естетически.

Засегнати са обекти, които стоят в съседство - автомобили, дървета, улични стълбове.

Отделно - разходите на поддържаща фирма възлизат на над 100 хил.лв.

Най-лошият ефект обаче е отсъствието на контейнерите. Освен да изпълняват основната си функция, те са средство за възпитаване на устойчив начин на събиране на отпадъците и знам, че това е въпрос, който касае гражданите на района - имам адски много сигнали и заявки за такива съоръжения.

Затова, моля, нека съхраняваме точките за разделно събиране. Нещо, което сега приемаме за пожелателно, тренди или хипстърско ще бъде императив и задължение, ако не за децата ни, то със сигурност за поколението след тях. Нека ги подготвим за това, а не да даваме примера на вандализма и апатията”.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2649 0

Свързани новини

Водещи новини