Износът на Китай през май расте със 7,6%

  • 07 юни 2024 11:23

  • 176
  • 1
Износът на Китай през май расте със 7,6%
© Pixabay

Износът на Китай през май месец нарасва с най-бързия си темп от повече от година въпреки търговското напрежение с някои от най-големите си икономически партньори - САЩ и ЕС, и фактът, че вносът не достигна нивата, очаквани от анализаторите, показват данните на митниците, предаде БТА, информира АП.

През май на годишнабаза износът скача със 7,6 на сто до 302,35 милиарда долара, нараствайки с най-бързия темп от април 2023 г. Вносът се повишава с 1,8 на сто до 219,73 милиарда долара.

Увеличението на износа се дължи отчасти и на по-ниската база през същия период на миналата година, когато той намаля със 7,5 на сто.

За сравнение, през април износът нарасна с 1,5 на сто в сравнение със същия месец на миналата година, докато вносът скочи с 8,4 на сто.

Силният износ доведе до увеличаване на търговския излишък на Китай до 82,62 милиарда долара спрямо 72,35 милиарда долара през април.

"Малко вероятно е чуждестранните мита да застрашат износа в този момент, но те могат да увеличат маржа, тъй като фирмите ускоряват доставките, за да изпреварят митата", заяви Зичун Хуан от "Кепитъл икономикс" (Capital Economics). Тя каза още, че износът ще бъде подкрепен от по-слаб реален ефективен обменен курс.

"Обемите на вноса бяха малко променени миналия месец, но вероятно ще се повишат скоро, като увеличените държавни разходи подкрепят строителния сектор с интензивен внос", каза анализаторката.

Производствената активност в Китай през май обаче се забавя повече от очакваното, сочи официално проучване, публикувано миналата седмица.

Индексът на мениджърите по покупките в производството Пи Ем Ай (PMI) от Китайската федерация по логистика и покупки падна от 50,4 до 49,5 през април по скала до 100, където 50 е границата между разширяване и свиване.

Китай се опитва да се възстанови след пандемията от КОВИД-19, тъй като се сблъсква с по-слабото търсене в световен мащаб, след като Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ и други централни банки повишиха лихвените проценти, за да противодействат на инфлацията. Спадът в сектора на имотите в Китай също натежава върху растежа.

Продължаващото търговско напрежение със Съединените щати и Европейския съюз, ключови потребители на китайски стоки, допринася за потиснатото настроение, въпреки положителните данни за износа - САЩ увеличават митата върху произведените в Китай електрически автомобили, докато Европа обмисля налагането на подобни мита.

Вносът и износът на Китай за САЩ и ЕС е намалял през това време, според изчисления на Си Ен Би Си (CNBC). Търговията с Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН) се е увеличила, като износът на Китай за региона е нараснал с 4,1 на сто на годишна база през периода януари-май, показват още данните. Износът на Китай за Русия спадна през това време, докато вносът от Русия се увеличи със 7,5 на сто.

Износът на кораби от Китай почти се е удвоил за периода януари-май спрямо предходната година, докато износът на автомобили и интегрални схеми е нараснал с по 20 на сто. Износът на редкоземни елементи, торове и мобилни телефони е намалял.

Като индикация за вътрешното търсене вносът на суров петрол в Китай се е променил слабо през първите пет месеца на годината спрямо същия период на 2023 година. Страната е най-големият вносител на суров петрол в света.

Китай си е поставил цел за икономически растеж от около 5 на сто тази година - амбиция, която ще изисква повече политическа подкрепа, казват икономисти.

Спад в търговията с велосипеди между ЕС и останалия свят отчита Евростат за 2023 г.

Последвайте канала на

Десислава Станева
176 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ха, ха, ха

2024.06.07 | 13:16

1
КАТИЛА, ЩЕ СИ БЪРКА В АНАЛА ОТ ЗЛОБА И ЯД! ПУКНИИ ГНУСЕН ПСИХИЧНО БОЛЕН ИЗРОД ИБАН.

Добави коментар

Водещи новини