България единствена в Европа тъне в тъмнина

share

България е може би единствената в Европа, която дори и в ХХI век все още тъне в тъмнина.

Затова и пристигащите със самолет у нас често коментират не на шега, че България се познава по гъстия непрогледен мрак, който се “вижда” на територията й. И обяснимо.

По градове и села на много места все още не е изградено улично осветление, а където го има - е недостатъчно. Поддръжката му пък струва скъпо, а тъй като не се ползват енергоспестяващи крушки, и сметките за ток са въз “солени”. В същото време контролът на фирмите, които поддържат лампите, е недостатъчен и ефективен. Повече лампи има по магистралите, но само край населените места. В градовете пък свети в централните части, пише "Труд".

В столицата тук-там личи, че е европейски град. Най-вече по осветения център на града, основните булеварди и централните части на районите. Крайните части на кварталите, новите комплекси и сателитните села се разпознават по тъмнината.

Монтираните лампи все още не са енергоспестяващи и сметката за тока на година е 6,5 млн. лв. за всичките 83 000 лампи. За подмяна и поддръжка на системата общината плаща още 4,5 млн. лева.

Плафоните, монтирани на места върху стълбовете, не са подменяни с десетилетия. Някои от тях са изгнили и дори опасни, показва проверка на самата община през м. г. Затова не е изненада, че според анкета 58% от столичани не са доволни от уличното осветление като цяло, а 78% от тях смятат, че улиците по кварталите са слабо осветени. 55% от анкетираните пък не са доволни от подмяната на осветителни тела и смятат, че счупени и изгорели лампи стоят с години.

“Има какво да се желае от осветлението и от контрола върху поддръжката му”, призна и зам.-кметът Любомир Христов. И припомни, че общината инвестира по 2-3 млн. лв. годишно в изграждане на ново осветление.

Голяма “светла” промяна се чака от януари догодина, когато общината е обявила конкурс за нов оператор на системата. Едно от изискванията към него ще е по осветителната мрежа да се монтират датчици, които да показват къде и кога е изгоряла крушка и кога е била подменена.

Новият оператор трябва да монтира и енергоспестяващи крушки. За да имат стимул за това, ще се изисква сметката за тока да е част от таксата, която общината ще плаща на оператора. “Така той ще има интерес да се намали разходът за ток”, обясни Христов. Енергоспестяващите крушки може да спестят 25% от сметките. Повредите пък ще трябва да се остраняват до седмица след подаване на сигнала. Ще се изисква да бъде въведена и автоматична система за пускане на осветлението според светлината навън.

Общината готви проекти за обновяване на лампите и за изграждане на осветление, за които ще търси финансиране от фонд “Козлодуй” в размер на 6-10 млн. лева.

Водещи новини

Още новини