ДАБ призовава бежанците своевременно да търсят медицинска помощ

Булфото
share

Председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Никола Казаков изразява своите искрени съболезнования към семейството на починалото момиченце Руя Мустафа Хайдар и апелира към всички лица, настанени в териториалните поделения на ДАБ да се обръщат при проблем към ръководството на съответния център и при необходимост да търсят своевременно медицинска помощ. Това съобщи пресцентърът на ДАБ.

Според информацията, с която ДАБ разполага, на 24-ти май, в 16.00 часа, в центъра за Спешна помощ в гр.Харманли е получен сигнал за дете с влошено състояние. По данни на Спешната помощ, линейката е пристигнала в центъра на третата минута от приемането на сигнала. След първоначалния преглед лекарят д-р Вълчева е поставила диагноза "инфекциозна диария".

Детето веднага е било транспортирано до Хасково, където е прието в МБАЛ, в Отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Взети са всички мерки момиченцето да бъде реанимирано, но около 23.00 часа, то е починало.

Родителите на детето не са потърсили нито медицинска помощ от лекарите в РПЦ Харманли, нито съдействие от ръководството на центъра.

Според съдебния лекар д-р Христо Еленски, не се касае за хеморагична треска, а за инфекция, започнала от гърлото. Точната причина за смъртта ще е ясна обаче едва след като излезе резултатът от микробиологичните изследвания.

Семейството на Хайсам Мустафа Сюлейман и съпругата му Нариман Хайдар Аднан, заедно с двете им деца Айа Мустафа Хайсам (6 г.) и Руя Мустафа Хайсам (4 г.), са регистрирани на 30.12.2014 г. в РПЦ Харманли. След проведеното производство, съгласно Закона за убежището и бежанците, интервюиращият орган е написал проекторешение за предоставяне на хуманитарен статут на семейството. Документите ще бъдат изпратени за разглеждане в ДАБ след получаване на смъртния акт.

Водещи новини

Още новини