Главчев в НС: При всички назначения на служебния кабинет е спазен законът

  • 05 юли 2024 09:31

  • 756
  • 2
Главчев в НС: При всички назначения на служебния кабинет е спазен законът
© Булфото

Служебният премиер Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в отговаря на въпроси на депутати в първия блицконтрол за 50-ото Народно събрание.

В дневния ред е включено и изслушване на служебния министър-председател относно уволнения и назначения в Държавна агенция „Национална сигурност“, Държавна комисия по сигурността на информацията, Държавна агенция „Технически операции“ и Държавна агенция „Разузнаване“. 

Подготовка за въвеждане на еврото у нас- част от законодателните предложения на служебния кабинет

При всички смени, които са направени, е спазен законът, каза служебният премиер Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в на въпрос от „Продължаваме промяната-Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ в рамките на блиц контрола относно назначения в изпълнителната и местната власт, смени на областни управители, оставки в регулаторите и прекратени конкурси.  

Главчев посочи, че още на първото си заседание четвъртият служебен кабинет (оглавен от Гълъб Донев) е сменил 25 от 28 областни управители, а една седмица след встъпването в длъжност на кабинета „Янев“ са сменени всички областни управители. 

За факти, които ми съобщавате, за опорочени конкурси – ангажирам се каквото е в рамките на изпълнителната власт да бъде проверено и, ако тези конкурси са опорочени, те да бъдат проведени наново, заяви служебният премиер. 

Бих приел да отговарям за всичко, но за назначенията в местната власт няма как, коментира още той.  

Лидерът на „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председателКостадин КостадиновКостадин КостадиновКостадин Костадинов е роден на 1 април 1979 г. в град Варна. Завършва магистратура по балканистика също зададе въпрос на служебния министър-председател за смените на областни управители. Поне за пет от тези 11 нови областни управители се знае, че са хора на Пеевски, не на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, посочи той и попита дали това е суверенно решение на Главчев, или той има връзки и зависимости с Пеевски.

В решенията, които съм взимал, съм се водил от Конституцията и законите на страната, заяви Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в. Решенията ги взимам аз и отговорността си я нося аз, отбеляза той.

Междувременно стана ясно, че шестима депутати от „ВеличиеВеличие„Величие“ е националистическа политическа партия в България, учредена през“ са подали заявления за напускане на парламентарната група.

Депутатите, подали заявления, са: Красимира Катинчарова, Юлиана Матеева, Павлин Петров, Ирена Негинова, Лариса Савова, Росица Калинова.

Разходите, направени с постановления на Министерския съвет, не нарушават бюджетното салдо и целта от максимум 3 % дефицит е запазена, продължи служебният премиер в отговор на Борислав Гуцанов от „БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България“, който във въпроса си посочи, че на всяко свое заседание служебният кабинет одобрявал допълнителни разходи в размер на милиони левове.

„Всичките тези разходи по никакъв начин не нарушават бюджетното салдо“, увери Главчев.

Той посочи, че основен приоритет на това правителство е да запази европейския път, който включва и членството в еврозоната и Шенген. Бъдете уверени, че това не е за сметка на салдото на бюджета, каза той и разясни, че е нямало да се налага тези средства да бъдат давани, ако те не са били разчетени от предишните правителства. Кое от тези решения оспорвате, попита Главчев и изброи решенията във връзка с парите за енергетиците, помощите за земеделците, за висшите училища. 

Аз се надявам в рамките на това служебно правителство да не излязат и други необходими разходи, които са били обещавани и трябва да изплатим. Ако това се случи, то няма да бъде за сметка на бюджетното салдо, обясни той.  

"Няма нищо по-логично за мен служебно, надпартийно и безпристрастно правителство да придвижи смени на представители на службите, особено които са с изтекъл мандат, както и да вземе предвид ръководството на службите, да се съобрази с мотивите им за смяна на служители", каза Главчев. Така той отговори на въпрос на народния представител от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" (ПП-ДБ) Атанас АтанасовАтанас АтанасовАтанас Атанасов завършва езикова гимназия в Хасково като един от отличниците на випуска. Има какво конкретно е наложило промените в тези служби.

Очаквайте подробности!

Последвайте канала на

Росица Валентинова
756 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Анонимен

2024.07.05 | 10:41

2
По полека не се изхвърляй

2024.07.05 | 09:51

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини