БДЖ вози момче в инвалидна количка 7 часа в товарен вагон

Булфото
share

15-годишно момче от София, което е в инвалидна количка, беше принудено да пътува близо 7 часа в товарния вагон на влака София - Варна.

Причината - пътническите вагони не са пригодени за хора с увреждания, съобщи БНТ. Оказа се, че в цялата страна БДЖ разполага само с четири специално пригодени за хора с увреждания вагони, за които трябва да се направи заявка поне ден по-рано.

Унизеният от държавната компания Кирил Кирилов трябвало да пътува до Варна заедно с двама свои приятели. Първо тримата се опитали да хванат автобус от Централната автогара. Шофьорът почти се пребил, докато се опитвал да вкара безуспешно Кирил и неговата количка в салона.

В края на краищата им върнали билетите и те решили да хванат влака от софийската Централна гара в 10,05 ч. Оказва се, че и той е недостъпен за инвалидна количка, но служители от дирекция "Експлоатация" на БДЖ, които обслужват хората с двигателни проблеми, решават да помогнат.

Те прекарват Кирчо през подземен тунел. После го качват през рампа в товарния вагон с идеята оттам да го вкарат в пътническите купета. "Но вратите бяха тесни и не стана", обяснява Кирчо. Той бил принуден да пътува повече от 7 часа в товарния вагон, въпреки че си е платил билет за втора класа.

"Превозването на хора в товарни вагони е категорично забранено. В този случай грешката е на персонала, че се е съгласил да качи момчето във влака. Но тук хората са действали водени от желанието да помогнат на инвалида", казаха от компанията.

Явно решението е БДЖ да разполага не само с 1-2 специално пригоден за инвалиди вагони, а с далеч повече.

За връщането си в София Кирил вече има резервиран билет на 10 октомври за специално пригоден вагон.

Водещи новини

Още новини