Славчо Велков: Бенямин Нетаняху иска война, не желае преговори

  • 02 август 2024 22:10

  • 509
  • 3
Славчо Велков: Бенямин Нетаняху иска война, не желае преговори
©

"Всичко започна с убийството, с акта на държавен тероризъм, извършен срещу политически лидер на "Хамас", и то по време на политическо посещение за инаугурацията на новоизбрания президент на Иран. Тази война е трудно избежна. САЩ вече заявиха своята подкрепа за Израел", посочи експертът по сигурност Славчо Велков в предаването "Денят ON AIR".

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2388

Според него министър-председателят на Израел Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и иска война и не желае преговори.

"Да убиеш Исмаил Хания - ликвидираш една от страните, които участваха в преговорите за спиране на огъня в Газа. Нетаняху има нужда от война. За него това е личен приоритет за оцеляване, за да запази поста си", каза Велков пред Bulgaria ON AIR.

Нова версия за убийството на лидера на "Хамас"

Той обясни, че в специална операция се използват не само военни средства. Прогнозира, че ще последват различни удари от Йемен, от района на Ливан, от Сирия и Ирак.

"По непотвърдена информация Ирак е помолен да затвори въздушното си пространство. Това е случай без прецедент за ескалация на напрежението, който има капацитета да се превърне в глобален", добави Велков.

Експертът отбеляза, че веднага се е събрал Съветът за сигурност на ООН. Велков е на мнение, че конфликтът може да го спрат само Великите сили, но нямат интерес.

"Русия е твърде заета с други проблеми, а САЩ няма да променят позицията си по отношение на подкрепата за Израел. САЩ преди президентските избори не биха желали да има война между Израел и Иран", уточни Велков.

На въпрос какво може да очакваме от президента на Турция Реджеп Ердоган, той отговори - умерена политическа подкрепа за палестинската кауза против войната в Газа, а на един по-късен етап "не знаем тази подкрепа в какво ще прерасне", тъй като Източното Средиземноморие е част от турската акватория.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
509 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.08.02 | 23:52

3
Изтъркан стар комунистически чехъл
Ssss

2024.08.02 | 22:58

2
Toi e za zatvora ybiec kolko deca ybi

2024.08.02 | 22:21

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини