Дипломатически скандал с косовския президент Вьоса Османи на летището в Скопие

  • 02 август 2024 20:16

  • 1096
  • 4
Дипломатически скандал с косовския президент Вьоса Османи на летището в Скопие
© Булфото (архив)

Косовският президент Вьоса Османи е имала проблеми на летището в столицата на Република Северна Македония, откъдето е трябвало да замине за Словения, съобщиха медии от Прищина, много от които определиха случая като "дипломатически скандал".

Косовското президентство не посочи дали планираното посещение на Османи в Словения е било официално или частно.

Служител по сигурността на летището в Скопие се е опитал да вземе личния телефон на Вьоса Османи, като е имало и опит тя да бъде физически изтласкана, потвърди снощи в писмен отговор до вестник „Коха диторе“ медийният съветник на косовския президент Бекѝм Купѝна, предаде БТА.

Той заяви, че това е в противоречие с международните практики и Виенската конвенция за дипломатически отношения и допълни, че Османи не е позволила телефонът ѝ да бъде взет, защото това, според Купина, „би било тежко нарушение“.

Въпреки че екипът на косовския президент е обяснил на служителя на летището какви са правилата, той се е опитал да избута Османи.

Купина допълни, че държанието на служителя е в разрез с всякакви международни практики, които предвиждат, когато държавните лидери пътуват, те да се ползват с дипломатически привилегии и имунитет.

Дамската чанта на косовския президент е била взета при проверката, въпреки че това е против правилата, информира съветникът. Екипът на косовския президент е разрешил вземането ѝ, за да може Османи да влезе във ВИП залата на летището, която предварително е била запазена чрез вербална нота от страна на посолството на Прищина в Скопие, както практиката го изисква.

„Арогантното и насилствено поведение на служителя на летището в Скопие е безпрецедентно и не се е случвало никога, при нито едно пътуване на президента където и да е по света, включително в страни, които не признават Косово“, заяви Купина.

Косовският президент е информирала за инцидента председателя на парламента в Република Северна Македония Африм Гаши, на когото е благодарила за предложената помощ, се посочва в съобщението на Купина.

От кабинета на Гаши казаха, че неговата охрана се е намесила, „за да успокои ситуацията“ и да бъдат дадени наставления за процедурите по сигурността по време на посещение на важни лица.

Съветникът на Вьоса Османи обаче информира още, че след като косовският президент се е качила на самолета, който е трябвало да излети към Словения, летището в Скопие не е разрешило самолетът да потегли повече от час „под претекста, че словенската страна не позволява излитането му, защото нямало да бъде готова за приземяването му“.

Кабинетът на косовския президент се е свързал със словенската страна, която е информирала, че това „абсолютно не е истина“ и че самолетът ще може да кацне по план.

„Президентството смята всяко нападение и неправомерно отношение в противоречие с международните конвенции за висшите държавни служители като нападение срещу самата държава Косово. Никога в своята история Република Косово не се е отнасяла по такъв начин с президент, министър-председател или министри на Северна Македония или която и да е друга държава, нито някога ще допусне подобно нещо“, завършва съобщението на съветника на Османи.

От косовското външно министерство заявиха, че с притеснение са научили за инцидента, който се е случил с президента на Косово на летището в Скопие и „недостойното отношение“ към нея, като информираха, че са започнали да събират информация по случая още от вчера вечерта. Външното министерство съобщи, че е поискало обяснение и от посланика на Република Северна Македония в Прищина.

„Министерството на външните работи и диаспората на Косово ще държи обществеността информирана за по-нататъшните действия за изясняване на тази ситуация и за предотвратяване на подобни инциденти в бъдеще във връзка с лидерите на нашата държава“, се казва в съобщение на министерството.

Отговор относно инцидента последва и от компанията, която управлява летището в Скопие – „ТАВ“ (TAV).

„ТАВ Македония информира, че в съответствие със Закона за въздухоплаването и международните правни разпоредби относно безопасността на гражданската авиация летищният оператор има законово задължение да извършва проверка за безопасност на всички пътници, багажи и стоки“, се казва в реакцията. От „ТАВ“ допълниха, че на проверки подлежат и пътниците, пътуващи през ВИП-частта на летището.

След инцидента с косовския президент последва реакция и от албанските партии в Република Северна Македония – Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) и  Алианс за албанците, албанската коалиция „ВЛЕН“ (в превод от албански „Заслужава си“).

От ДСИ осъдиха случилото се на летището в Скопие, като го нарекоха „скандален дипломатически инцидент“, отбелязва „Коха диторе“. В реакцията на партията се посочва, че това отношение на държавата Република Северна Македония „към всеки гражданин и в частност към висшите представители на държавата, в този случай към нашите сестри и братя от Косово, е недопустимо и трябва да бъде осъдено по най-строг начин“, се казва в реакцията на ДСИ.

От „ВЛЕН“, която е коалиционен партньор на ВМРО-ДПМНЕ в правителството на Република Северна Македония, заявиха, че Министерството на вътрешните работи на страната и държавата нямат правомощия за сигурността на летището. В реакцията на коалицията се посочва, че според Виенската конвенция към държавните лидери има специално отношение по време на пътуването, но подробностите по протоколите за сигурност се определят от концесионера на летището, в случая „ТАВ“.

„ВЛЕН“ и ДСИ, която е в опозиция, си отправиха взаимни обвинения за инцидента на летището в Скопие.

ДСИ обвини „ВЛЕН“ в подчинение и сервилничене „само и само да бъдат на власт заради самите себе си, оставяйки съдбата на албанците в страната и региона на милостта на ВМРО-ДПМНЕ“.

В реакцията си „ВЛЕН“ обвини ДСИ, че "използва лъжи и манипулации в опит да навреди само на „ВЛЕН".

Алианс за албанците също осъди случилото се с Вьоса Османи, като призова случаят да се разследва и отговорните за него да бъдат подведени под отговорност.

Консерваторите във Великобритания губят още подкрепа преди изборите заради скандалa с политически залози

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1096 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.08.02 | 22:22

4
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik
Я да питам за един приятел

2024.08.02 | 21:01

2
Каква точно държава е косово?
и аз питам

2024.08.02 | 21:09

3
каква точно държава е северна македония?

2024.08.02 | 20:55

1
Все един дол дренки. И Косово и Скопие. Измислени държави. Можете и на всички други племена да разрешите да си основят държави.

Добави коментар

Водещи новини