Морски лъвове излизат на бреговете на Калифорния с признаци на отравяне от вредни водорасли

  • 02 август 2024 19:45

  • 594
  • 0
Морски лъвове излизат на бреговете на Калифорния с признаци на отравяне от вредни водорасли
© Getty images

Морски лъвове излизат на калифорнийското крайбрежие в САЩ с признаци на отравяне вследствие на цъфтежа на вредни водорасли, съобщава БТА, позовавайки се на експерти.

От Института за морска и дива природа съобщават, че от 26 юли всеки ден получават сигнали за болни морски лъвове по протежение на близо 250 километра от бреговата линия в окръзите Санта Барбара и Вентура.

Морските бозайници страдат от ефектите на домоевата киселина - невротоксин, който засяга мозъка и сърцето, се казва в изявлението на института. От отравянето са засегнати предимно възрастни женски калифорнийски морски лъвове.

Щам на птичия грип убива делфини, тюлени и морски лъвове в Южна Америка

От института съобщават още, че до момента са спасени 23 животни. Крайбрежната военновъздушна база и космодрум "Ванденберг" публикува снимки на морски лъвове, спасени от един от плажовете й на 29 юли.

По данни на американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA) на калифорнийското крайбрежие често се наблюдават огнища на отравяне с домоева киселина.

Миналата година епидемията е била особено тежка, като през първите седмици на юни са загинали стотици морски лъвове и десетки делфини.

Отровата се произвежда от микроскопични водорасли, които са храна на ракообразни и малки риби, а след това се изяждат от морски лъвове, делфини и птици. Симптомите при засегнатите морски лъвове могат да включват дезориентация, въртене на главата, пяна на устата и гърчове.

Хората също могат да се разболеят.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
594 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини