Бившият шеф на НРС: Разузнаването влиза в политическа интрига

share

НРС е от типа информационни структури, в които постъпва всякакъв вид информация, включително и дезинформация. Именно разузнаването преценява достоверността. Това заяви бившият директор на НРС ген. Кирчо Киров в коментар за данните за подготвян атентат срещу Бойко Борисов.

Информацията беше съобщена от бившия премиер по време на заседанието на парламента, на който беше гласувана оставката на правителството. Вчера обаче Сотир Цацаров обяви, че липсват данни за участие на Ахмед Доган в поръчителство и подготовка на атентат срещу Бойко Борисов. Към онзи етап сме преценили, че данните са с ниска степен на достоверност и затова не сме включили подобна информация в докладите си, каза Киров. Тогава ДПС участваше в управлението на страната, припомни разузнавачът. В рамките на възможностите ни все пак проверихме информацията, беше усилена и охраната на Бойко Борисов. В момента имаме въвличане на деполитизирана служба в политическа интрига. Считам, че нарушаването на принципа на деполитизация е пагубно за подобни структури, каза Киров. Той дипломатично атакува и настоящото ръководство на НРС, че има съвпадения между изявленията на ген. Драгомир Димитров и лидера на политическа партия, каза Киров.

Той обясни и преценката за проверката на постъпилите сигнали. Първо се преценява достоверността, след това се преценява и списъка със застрашени лица. Съхраняването на подобни материали е според Закона за класифицирана информация, разказа Киров.

Преценихме, че първата част на информацията, която касае подготовката на убийството на Бойко Борисов като главен секретар на МВР е достатъчно сериозна и затова я пренасочиме към компетентните органи, заяви бившия директор на НРС

Водещи новини

Още новини