Изчезналата Жанета се крила при поета Тома Марков

share

Изчезналата Жанета Амири е предадена на СДВР,  съобщи в предаването „Часът на Милен Цветков" по Нова телевизия поетът Тома Марков, при който тийнейджърката е живяла.

17-годишното момиче за общодържавно издирване, след като за втори път тя бяга от дома си преди 45 дни. По-рамо през деня социалните съобщиха, че причините за бягството са семейни и няма намеса на секта.

Тома Марков обясни, че познавал Жанета от фейсбук. Той я приютява заедно с приятелката си Деница Стефанова в една дъждовна вечер. В началото Жанета гледала в една точка, а по-късно обяснила, че е потискана в дома си и не се разбира най-вече с баща си, съдия-изпълнителят в Белоградчишкия районен съд Ахмед Дула Амири, който е афганистанец, и за това е избягала. Счупила си телефона, за да не може да бъде открита.

Марков обясни, че те не я разпитвали в началото, защото поетите не си задават въпроси, радва се, че напоследък момичето е започнало да се усмихва. Той категорично отрече да е поканил Жанета по фейсбук да живее при него и приятелката му, но не можел и да я остави на улицата. По фейсбук двамата са обсъждали единствено и само стихове, като Марков отбеляза, че Жанета е изключителна поетеса.

На въпрос дали не го е притеснявало, че Жанета не е навършила 18 години и мястото й е при родителите, Марков каза, че не са желаели да я притискат, а са искали тя сама да стигне до това решение. Дори я посъветвал: „17 години си търпяла, драга госпожице, ще изтърпиш още една година, а после можеш да дойдеш в София и да работиш."

Съдията Ахмед Амири се включи в телефонен разговор, при който се обърна към Марков и му каза, че би трябвало да се срамува, за това, че е поет, а вчера го е нарекъл тъпанар. „Това е престъпление държите моето дете от година и половина. Аз обичам дъщеря си. Ще отговаряте пред правосъдието", категоричен бе бащата на Жанета. Марков отговори, че едва ли, ако е бил толкова добър баща, дъщеря му е щяла да бяга два пъти от дома и трябвало да се радва, че тя е била приютена, съхранена и нахранена, а не е останала на улицата, където е доста страшно.

Майката на Жанета е българка. Тя и афганистанецът Ахмед Амири живеят в Благоевград и имат още едно дете. В училището на Жанета я описват като много умно и тихо дете, което обаче не харесвало града, в който живее. Първия път, когато Жанета избягала от дома си била намерена чрез контактите си във фейсбук, вторият път обаче тя предвидливо изтрила цялата информация от социалната мрежа.

Тома Марков

Водещи новини

Още новини