Новият японски премиер иска да увеличи инвестициите и да повиши минималната заплата

  • 04 октомври 2024 11:30

  • 157
  • 0
Новият японски премиер иска да увеличи инвестициите и да повиши минималната заплата
© Gettyimages/архив

Новият японски премиер Шигеру Ишиба обяви днес, че иска да повиши значително минималната заплата в страната, да стимулира потреблението и да увеличи инвестициите, за да подкрепи растежа в четвъртата по големина икономика в света, предаде БТА, цитирайки Франс прес.

Новоизбраният премиер-консерватор заяви пред парламента, че се стреми на национално ниво постигането на среден минимален доход от 1500 йени (9,30 евро) на час до 2030 г. спрямо 1050 йени (6,50 евро) понастоящем.

Японският министър-председател иска да създаде индекс на щастието

Така трябва да се смекчи влиянието на инфлацията, която постави под значителен натиск потреблението на домакинствата.

Десетилетия наред в Япония почти нямаше инфлация и дори беше налице дефлация, преди тази ситуация да се промени през последните две години със системно увеличение на потребителските цени на годишна основа, надвишаващо или равняващо се на 2 на сто всеки месец. Това се превърна в основен повод за безпокойство сред домакинствата.

"Ще постигнем увеличение на заплатите, което да надвиши скока на цените, укрепвайки индивидуалното потребление и създавайки добавена стойност", заяви Ишиба, който се стреми да преориентира частните спестявания към инвестиране.

В речта си за общата политика, произнесена три седмици преди парламентарните избори, той върви по стъпките на предшественика си Фумио Кишида за възраждане на японския растеж.

Според японските медии Ишиба е поискал от правителството си да приеме нови мерки за подкрепа на домакинствата с ниски доходи, които се сблъскват с поскъпването на стоки от първа необходимост - от ориз до горива.

"Би било ефикасно и желателно мерките за подкрепа да се концентрират по-скоро върху най-уязвимите домакинства, които страдат в най-голяма степен от инфлацията, а не върху по-широк спектър домакинства", посочва икономистът от "Номура Рисърч инститют" (Nomura Research Institute) Такахиде Киучи.

"Това е добра възможност да се справим с нередностите при разпределението на доходите и то отвъд минималната заплата. Приоритет трябва да е вдигането на реалните заплати, по-специално в големите компании", заявиха експертите на "Бе Ен Пе Париба" (BNP Paribas).

Премиерът настоя пред парламента да даде предимство "не само на икономическия растеж, но и на увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, както и на подобряването на личните "задоволство и щастие" на японците чрез "индекс на щастието" в архипелага. 

Шигеру Ишиба иска и да "възроди" селските райони в страната посредством отделянето на повече финансови средства за местните структури, селското стопанство и туризма. 

За сметка на това премиерът не засегна днес темата за паричната политика.

Въпреки заявената си по-рано позиция той подчерта, че ситуацията в страната "не е благоприятна за нови повишения на лихвите" от "Банк ъв Джапан" (Bank of Japan), което е в унисон с изявленията на управителя на финансовата институция.

Това изявление доведе до срив на йената, което вероятно ще облагодетелства японския износ, но и ще оскъпи допълнително вносните продукти.

Последвайте канала на

Десислава Станева
157 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини