Белене и Козлодуй са в еднаква сеизмична ситуация

share

Белене и Козлодуй са в еднаква сеизмична ситуация, но над новата АЕЦ ще има възглавници, които могат да издържат трус от 8-ма степен по Рихтер. Това обяви пред журналисти в Сливен бившият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

"Аз също живея в тази държава и трябва да съм ненормален да искам в земетръсно място да има ядрена централа. В момента обслужваме директно чужди икономически интереси, които ще препънат България за десет години напред", каза Петър Димитров. Той е убеден, че ако няма решение за изграждане на АЕЦ "Белене", токът ще скочи още тази година.

"Защото има избори, лятото скокът ще е около 5%, но който и да дойде на власт наесен, ще трябва да го вдигне с поне още 10 %", убеден е бившият министър. По-късно в петък Петър Димитров и бившият министър на регионалното развитие Асен Гагаузов, който го придружава, проведоха среща с обществеността на Сливен.

Своето твърдо "за" изграждането на АЕЦ "Белене" обявиха Асен Гагаузов и кметът на Сливен Кольо Милев. Знаете, че от 2002 до 2008 година аз командвах инженерната бригада в град Белене. Самата подготовка за централата ставаше пред очите ми и съм емоционално свързан с този проект", каза Кольо Милев.

Водещи новини

Още новини