След години в разруха: Реставрираха емблематичната за Ямбол Брънекова къща

  • 04 октомври 2024 13:51

  • 258
  • 1
След години в разруха: Реставрираха емблематичната за Ямбол Брънекова къща
© Булфото

Емблематичната за Ямбол Брънекова къща, която годни наред тънеше в разруха, вече е реставрирана. Съхраненият за поколенията паметник на културата от местно значение официално бе представен днес. Показана бе и фотодокументална изложба на Държавен архив – Ямбол, която проследява историята на къщата и рода Брънекови.

Повече от 20 години Брънековата къща беше изоставена от наследниците си, рушеше се имаше опасност да се срути. Реставрацията ѝ започна миналата година, след като през 2021 г. Община Ямбол я откупи. С дарения и общински средства е укрепена конструкцията и реновиран външният ѝ облик.

„Винаги може да се построи нова сграда, но са малко символите на един град, които носят неговата история и неговата памет, и това ги прави наистина безценни. Затова решихме да реставрираме Брънековата къща, Ротондата на Минералната баня, Средновековната крепостна стена – все места, с които Ямбол трябва да се гордее“, каза кметът Валентин Ревански, предава БТА. 

Той посочи, че предстои и вътрешна реставрация на Брънековата къща с европейски средства по разработен от Общината проект. Кметът изказа благодарност към стотиците дарители, „които подкрепиха тази наистина ямболска кауза“, както и на проектантите и изпълнителите на реставрацията. 

Възстановяването на над 110-годишната къща е било истинско предизвикателство, призна управителят на фирмата-изпълнител. „Това е перлата в моя професионален живот. Когато пристигнах преди година и половина на обекта, много хора ми казваха, че не съм добре. Брънековата къща, макар да беше повяхнала и грохнала, аз се влюбих в нея. Дадох цялата си любов, за да я видите днес възкръснала пред вас“, каза Димитър Шейретов.

Брънековата къща е построена е между 1908 г. и 1911 г. от родения в Трявна адвокат Петър Брънеков, който през 1902 г. се установява в Ямбол. Според специалисти, къщата е повлияна както от тревненската архитектура, така и от сецесиона в алпийски стил. Къщата е построена от бележития общественик адвокат Петър Брънеков, припомни директорът на Държавен архив – Ямбол Светлана Бъчварова.

Петър Брънеков е първият юрист с докторска степен в града, един от първите теоретици на кооперативното движение в България. Участва в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война в състава на 18-ти Етърски полк и 46-ти пехотен полк. Загива на фронта на 6 октомври 1916 г.

Сградата на църквата в родопското село Бойково се нуждае спешно от ремонт

Неговите синове Любен и Тотю продължават обществената дейност на баща си – списват в. „Тракиец“, създават стенографско дружество, участват във въздържателно дружество, учредяват комитет за проучване и популяризиране на минералната вода. Наричани са в града „бръмчащите хора“, защото винаги са били във вихъра на всяко начинание. Тотю Брънеков създава идейния проект за герб на Ямбол и девиза на града „Идвам от древността, отивам в бъдещето”. Любен Брънеков е един от най-известните членове на туристическо дружество „Тунджа”, създател на химна „Обичаме земята”. 

Основната част от снимките на Брънековата къща във фотодокументалната изложба са дарение от Николай Вапирев, посочи още директорът на Ямболския архив. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
258 1

Коментари 1

Добави коментар
Емѝ...

2024.10.04 | 13:56

1
Ако духам на АХМЕД МУСА, дали американския ОКУПАТОР сащ ,ще ми върне Македония и западните покрайнини?

Добави коментар

Водещи новини