Жители на сливенско село са готови да блокират пътища заради чести ВиК аварии

  • 04 октомври 2024 13:21

  • 138
  • 0
Жители на сливенско село са готови да блокират пътища заради чести ВиК аварии
© Novini.bg/ Canva

Жители на сливенското село Крушаре предупредиха, че ще блокират пътища заради честите аварии на водопреносната мрежа.

Те поставиха такъв ултиматум на среща с кмета на община Сливен Стефан Радев и управителя на ВиК-Сливен инж. Пламен Трифонов.

Над 80% загуби на вода в три области - Сливен, Шумен и Перник

Хората заявиха, че възнамеряват да се обединят с жители на съседни села, където имат сходни проблеми, и така да привлекат вниманието на централната власт, която, според тях, нехае за проблемите на малките населени места.

Те настояха в най-кратък срок да се изработи проект за подмяна на водопреносната мрежа в селото, която е от 1962 година. Високото налягане е причина за честите проблеми с тръбите от остарялата ВиК мрежа.

Авариите там са всекидневни, като освен че хората нямат вода, разкопаването на улиците и разрушената пътна инфраструктура затруднява движението в селото и поврежда автомобилите им. Само преди дни авария е наводнила гробищата в селото с чиста питейна вода. Според тях това, докато други райони на страната страдат от безводие, е престъпление.

Кметът на Сливен Стефан Радев обясни, че към момента няма възможност да се започне рехабилитация на мрежата, защото това е ангажимент на водното дружество, а бизнес планът им за годината предвижда 250 хиляди лева за цялата област.

Той каза, че заедно с ВиК са намерили решение на проблема чрез монтирането на регулатор на налягането на водата. Управителят на дружеството инж. Пламен Трифонов посочи, че до седмица - две той ще бъде монтиран. Радев допълни, че ще потърсят съдействие от водното дружество в Ямбол за бързото отстраняване на повечето аварии за кратък срок от време.

Представителите на инициативния комитет от Крушаре по темата за проблема с водоподаването попитаха сливенския кмет за негово предизборно обещание, свързано с решение на проблема с остарялата ВиК-мрежа.

Те категорично отхвърлиха поставянето на регулатор на налягането като временно решение и настояха за нова водопреносна мрежа.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
138 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини