Жена иска да се премахне бащиното име

share

Софиянка се жалва от дискриминация заради задължителното изискване в закона, българските граждани да притежават бащино име в състава на името си, пише в. Новинар.

Според жената това поставя в унизително положение не само майките, но и самотните родилки, както и децата без баща, които под бащино име трябва трябва да записват името на майка си. Според недоволната софиянка имената на българските граждани трябва да се състоят от собствено име, презиме и фамилия, като презимето да не зависи непременно от собственото име на на баща, майка, дядо и други, а да има пожелателен характер, но не и задължителен. Креативната жена предлага в Закона за гражданската регистрация бащиното име да бъде заменено само с презиме или с бащино и/или майчино име. Това е само една от многото жалби, които всекидневно постъпват в Комисията по дискриминация.

Все по-наболял проблем стават и жалбите за сексуален тормоз. От комисията признават, че потърпевшите все повече набират смелост да споделят своята болка и имат все по-голямо желание да потърсят възмездие за извършителя. Основният проблем при тези случаи е, че те са трудно доказуеми. Подобен случай с щастлив край и глоба от 2 000 лева се е разиграл преди няколко години. Служителка във фирмен офис в столицата на фирма от Варна се оплакала, че започнала да получава запитвания по телефона за извършване на сексуални услуги. Оказало се, че GSM номерът й е обявен за телефон за сексуслуги. Не след дълго жената успяла да разбере от компютъра на началника на офиса, че именно шефът й се е "пошегувал"и е обявил нейния номер за такъв, завършва изданието.

Водещи новини

Още новини