250 000 българи с лично оръжие

share

На фона на зачестилите напоследък въоръжени обири - 250 хиляди българи с лично оръжие, съобщава БТВ.

По данни на Центъра за изследване на демокрацията България е на 14 място в ЕС по брой на оръжията на глава от населението. Критерият на 100 души е 3.9. По данни на МВР общо 250 хиляди българи имат разрешително за ползване на оръжие. В това число влизат оръжията за самоотбрана, лов, спорт и колекциониране. 73 хиляди са бившите и настоящи служители на МВР и военното ведомство. Около 50 хиляди са гражданите, които притежават оръжие заради личното си спокойствие.

Според служба Контрол над общоопасните средства, законът у нас е достатъчно актуален и съобразен с европейските норми. Той е в сила от септември 2010 г. В практиката обаче и в иначе добре оформените правила, излизат пробойни.

Правилата предвиждат и да може да се отказва оръжие на хора, спрямо които има наложена мярка за домашно насилие. Що се отнася до психологическите тестове, проблемът се криел по-скоро в контролът над прегледите, а не в изискванията в тях.

По данни на МВР юридическите лица у нас, които имат право на оръжие са 5010. Те притежават близо 39 хиляди оръжия със служебни цели. В това число влизат охранителни фирми, служители на Агенцията по горите, Митниците, Държавният резерв.

Физическите лица с пистолети пък са близо 250 хиляди. Те носят около 350 хиляди броя оръжия. Над 50 хиляди души пък имат оръжие за собствена сигурност.

От служба Контрол над общоопасните средства обявиха, че през последната година са зачестили сигналите от граждани, които съобщават за необосновано ползване на оръжие. В повечето случаи хората са сигнализирали за бракониери.

Водещи новини

Още новини