Пращат на съд заради неплатено парно на покойни роднини

share

Граждани отиват на съд заради неплатеното парно на техни починали роднини от Велико Търново. В много от случаите след смъртта на абоната близките му забравят да уведомят за това местната топлофикация и тя продължава да подава топло към жилището, което след това трябва да бъде платено.

В подобни случаи дружеството завежда дело срещу роднините, които са задължени да платят неплатеното парно на покойника. Шефът на търновската топлофикация инж. Красимир Игнатов съобщи, че несъбраните задължения на централата от битови абонати за последните три отоплителни сезона са 370 хил. лв. Още 350 хил. лв. пък са дадени за събиране на съдия-изпълнители. “Тези пари са горивото ни за един месец”, коментира инж. Игнатов. Една трета от абонатите са осъдени по 2 и повече пъти за неплатени сметки. Нещо, което шефът на местната топлофикация определи като пълно безхаберие.

През 2012 г. дружеството е подменило 2000 подменени топломера, като новите са изцяло с дистанционно отчитане. Като бонус за абонатите подмяната на топломерите е била безплатна. Великотърновската топлофикация не е променяла цената от 2007 г. и тя е 74 лв. за мегават без ДДС. Това е и една от причините да няма масово отдръпване от страна на гражданите след началото на газификацията във Велико Търново. “Няма люшкания в нито една от двете крайности. Нито рязко напускане на абонати, нито сериозен приток от желаещи да се включат към нас”, обясни инж. Красимир Игнатов.

Междувременно от варненската топлофикация съобщиха, че пускат промоция за лоялните си клиенти. В сградите, където клиентите, ползващи отопление и топла вода, са над 90%, може да се ползва намаление с 10% на общата за блока фактурирана сума. От „Далкия Варна“ съобщиха още, че запазват цената на кубик топла вода, въведен през май 2012 г. Tя e 7,90 лв. с ДДС за кубичен метър и е фиксирана за целия отоплителен сезон.

Анализът на местната топлофикация показва, че за декември 2012 г. сметките общо за отопление и топла вода на 84,7% от домакинствата са под 150 лева. Във Варна това е най-студеният декември за последните шест години, съобщиха още от топлофикацията. И посочиха, че в резултат на това сметките са скочили с 12%.

Водещи новини

Още новини