Специалист: Ценови удар да чакаме напролет

Булфото
share

Според Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища, родните търговци обикновено ни изненадват с ценови скок всяка пролет, като единственото, което сега е неизвестно, е кои точно групи стоки ще тръгнат нагоре през март- април. “Когато нещо в света тръгне да поскъпва, у нас цените скачат, после бавно се връщат назад”, заяви Стойчев пред БНР.

Той даде пример с месото, което е поскъпнало с около 20% за година. И тъй като у нас повечето от продаваното месо е вносно, то би трябвало да последва тенденцията на световния пазар, която вече доведе стойностите до миналогодишните. За съжаление, у нас това не се забелязва и положението в никакъв случай не е нормално.

“Брашното у нас също тръгна нагоре, макар и със стотинки”, каза още Стойчев. “Цената на зърното пада, у нас цената на брашното се вдига, това също не е икономически обосновано”, твърди той.

Според председателя на Държавната стокова комисия хлябът не може да поскъпне, при сегашната конюнктура и силната конкуренция сред хлебопроизводителите. Въпреки че у нас се яде най-евтиния хляб, то като качество, той е под европейските стандарти.

“Около 500 хиляди тона зърно е изнесено от страната, но зърнения баланс на България е много стабилен”, уточни Стойчев.”Това положение няма да се промени до нова реколта”.

Водещи новини

Още новини