Най-образованите хора дискриминират най-много

share

Много неща се промениха през последните две десетилетия в Източна Европа. За една група обаче животът се подобри твърде слабо и това е ромската общност.

Нивото на безработицата сред циганите остана висока. Достъпът им до добро образование, здравеопазване и други социални услуги е ограничен. Присъствието им в политиката и бизнеса е незначително. А дискриминацията все още е повсеместна.

По време на интервюта и непринудени разговори в четири източно- и южноевропейски страни се сблъскваме с едни и същи стереотипи. А много от хората, които поддържат тези стереотипи, са високообразовани хора, хора, които се очаква, че „ще разбират по-добре”, пише в блога си Джон Фефър от мозъчния тръст „Форин полиси ин фокъс”. Тези "потискащи съмнения" са били потвърдени и от Мария Методиева, която доскоро отговаряше за ромските проблеми в Институт "Отворено общество” в София.

„Направихме проучване за типа хора, които са най-склонни към дискриминация. Оказва се, че най-образованите хора дискриминират най-много. Това е абсурдно. Щом някой има добро образование, това означава, че е учил в смесена среда и че знае повече за разнообразието и културния плурализъм”, коментира Методиева.

Водещи новини

Още новини