Крият Е - тата в храните

share

Производителите на храни започнаха да крият Е-тата в храните.

Вместо да посочват консервантите и подобрителите с буквата Е и съответния номер, те изписват цялото име на съответното химично съединение.

Това разказаха от голяма търговска верига, която има магазини в много градове на страната, съобщава в. "Стандарт".  Хората се научиха да четат Е-тата на опаковките и избягват храни със съдържание на такива вещества. Затова производителите се опитват да ги заблудят, при това съвсем законно, коментират от веригата. Никой не може да санкционира производителя, че вместо да изписва краткото, изписва пълното име на съответния химически продукт, който се влага в храната. Например заместителят на солта Е621 се изписва като моносодиум глутамат. Консервантът е вреден за хора с астма, макар да се среща в доста продукти, основно сосове и замразени храни.

Освен за съдържанието на храните хората трябва да внимават и за начина, по който са обозначени цените в магазините. Търговците често посочват само цена за килограм от пържолите или кашкавала, а не и на конкретната опаковка.

Водещи новини

Още новини