Световната банка: Вдигнете студентските такси

share

Експерти на Световната банка препоръчват България да вдигне студентските такси. Те могат да станат от 30 до 80 на сто от норматива за издръжка на един студент, който държавата плаща сега.

Експертите обаче уточняват, че не е необходимо да правим това на всяка цена. Те препоръчват и друг вариант - да сменим механизма за определяне на таксата и да не я обвързваме с единния разходен стандарт, по който плаща държавата.

Експертите предложиха доклад с препоръки за реформи в различни области на висшето образование. Една от тях е сливането на малките специализирани университети в голям многопрофилен технически вуз. Тяхното предложение е Техническият университет да се слее с Химико-технологичния, Минно-геоложкия и Лесо-техническия университети. Експертите дават пример с Унгария, която успяла да сведе 100 висши училища до 30.

Друга препоръка касае управлението на вузовете. Според хората на Световната банка на мястото на сегашните настоятелства на университетите трябва да има управителни съвети, в които две трети от хората ще се назначават отвън. Сред тях ще има и представители на президента и правителството.

Просветният министър Сергей Игнатов пък междувременно коментира, че държавата се отказва от идеята да вземе общежитията под своята шапка. "Направихме анализ и се оказа, че е много сложно", поясни министърът, който само преди десетина дни събра ректорите, за да им съобщи, че държавата им отнема общежитията. "Сега само ще им препоръчаме да усилят контрола. Ако студент нарушава реда, при повторно провинение може дори да бъде отстраняван за един семестър или гонен от общежитието", каза Игнатов.

Водещи новини

Още новини