Ректорът на УНСС: Студентите да плащат твърда такса

  • 05 февруари 2014 08:02

  • 1003
  • 2
Ректорът на УНСС: Студентите да плащат твърда такса
©

Не става въпрос за печалби или за загуби. Университетите не са фирми. Предложението трябва да бъде балансирано. С тези думи ректорът на УНСС проф. Стати Статев коментира идеята за намаляване на семестриалните такси.

Ние няма да загубим – ще загубят студентите, ще загуби държавата. От тази мярка ще бъдат засегнати университетите с най-ниско държавно финансиране, добави той.

Проф. Статев съобщи, че издържката на един студент по икономика е 693 лв. на година. От тази мярка ще бъдат засегнати и специалности като "антропология" и "журналистика", добави ректорът на УНСС.

Според него трябва да се прецени как ще бъдат компенсирани бюджетите на висшите учебни заведения, ако таксите бъдат намалени.

Той предложи студентите да плащат не процент от държавната издръжка, а твърда такса, както и да  се направи единна таса за всички студенти държавна поръчка.

Проф. Стати Статев каза, че тепърва предстоят разговори със Съвета на ректорите и със социалните партньори, за да се вземе решение. Той съобщи още, че намаляването на таксите не е обсъждано с ректорите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1003 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
гражданин

2014.06.19 | 21:08

2
ТОГАВА ЗАЩО ВЗЕМАШ 900ЛВ ЗА МАГИСТРАТУРА

2014.02.06 | 11:14

1
Студентите вече последваха твоя съвет да емигрират. Да не са луди да хранят най-комунистическия университет в България, червен олигархо!

Добави коментар

Водещи новини