Експерт: Обучението на децата в предучилищните групи ще става чрез игри

share

Децата в предучилищните групи ще се обучават чрез игри, а не чрез изпити.

Това заяви в студиото на сутрешния блок на БНТ1 Ирена Соколова, депутат от ГЕРБ и член на парламентарната комисия по образование. Тя коментира предложените промени и новите разпоредби в Закона за предучилищното и училищното образование. Децата ще се обучават чрез игри. В предучилищните групи няма да има седене на чин и изпитване, разкри тя. Нашата идея е децата да бъдат подготвени, когато навършат 7 години и трябва да отидат на училище. Да могат да комуникират със своите връстници и да усвояват по-лесно учебни материал, обясни Соколова.

Ние даваме право на алтернативен избор на родителите. Ако те не искат децата им да посещават предучилищните групи, трябва да подадат молба до най-близката детска градина  или в общината. Държавата ще удовлетвори желанието им. Те ще могат да обучават децата си вкъщи под формата на самостоятелна организация. В такъв случай те няма да подлежат на глоби, разкри тя. Децата на тези родители ще трябва да бъдат регистрирани всяка година в детска градина по регион. Родителските кооперативи ще трябва да отговарят на изискванията за частните забавачки, допълни още Соколова.

На противоположното мнение беше Валентина Богданова, депутат от Коалиция за България и член на комисията по образование в НС. Предложението на колегите от ГЕРБ за задължително предучилищно обучение на 4-годишните деца, внася повече въпроси и притеснения, отколкото отговори и решения. Трябва да направим такива условия в детските градини, че родителите сами да поискат да заведат децата си там, а не да ги задължаваме, разкри Богданова. Трябва да спре м да спекулираме с бройката на родителите, които не искат децата им да посещават предучилищните групи, завърши тя.

Водещи новини

Още новини