Кабинетът ще изхарчи 8,7 млн. лв. за циганите в училище

share

Над 8,7 млн. лв. е планирало да изхарчи между 2013 и 2015 г. правителството, за да интегрира в училище децата от ромски произход. Парите ще бъдат осигурени от не само от бюджета, а и от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", Ромския образователен фонд и програмата ROMed към Съвета на Европа. Техен разпределител ще бъде Центърът за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства, пише Труд.

Според програмата на центъра 40% от средствата трябва да отидат по проекти, които ще осигуряват равен достъп до образование на децата от етническите групи. Останалите пари ще се разпределят за работа с родители, за да не спират те децата си от училище, както и за запазване и на културната идентичност на малчуганите. Идеята е да се подпомагат и училища, и общини, където има проблеми и с турскоговорещите роми, които не знаят български. В последно време има и много деца на емигранти и бежанци от арабския свят, Азия, Африка и бившите съветски републики, които също трудно се адаптират в училище.

В навечерието на ромската Нова година от центъра за междуетнически диалог "Амалипе" представиха основните стереотипи за ромите сред учители, лекари и социални работници в няколко райони на България. Според анкетите ромите се възприемат най-вече като престъпници, мързеливи и необразовани.

Около 26% от учителите обаче смятат, че образователните изисквания към ромчетата трябва да са по-ниски, а те да учат повече музика и трудово обучение.

Водещи новини

Още новини