Фирми на цигани източили 70 млн. лв. за ремонт на военни самолети

share

Роми от Велико Търново и региона са източили над 70 млн. лв. под формата на ДДС чрез фиктивни сделки за ремонт на военни самолети, доставка и търговия със скъпи петролни продукти.

В момента папките с документите по разследването вече са във Върховната прокуратура, а някои от случаите са още от далечната 2000 г. Повечето от фирмите били регистрирани на адреси в циганските бордеи в Павликени, Полски Тръмбеш и Велико Търново. По документи те се занимавали с ремонт на военни самолети и хеликоптери. Само една от фирмите – “Боляр комерс”, регистрирана на името на рома Валери Вълчев, е ощетила държавата с над 25 млн. лв. от ДДС. Според фактурите незавършилият средно образование Вълчев се е занимавал с подмяна на самолетни обшивки, двигатели и витла на самолети “Ан” и хеликоптери.

Друга от фирмите бушони – “Командир”, пък е регистрирана в циганската махала на великотърновското село Шереметя на името на полуграмотния Йовчо Дончев. Ако се вярва на платежните нареждания обаче, циганинът Йовчо е извършвал изключително отговорната работа по подмяна на стабилизаторите на военни и граждански самолети. Сред останалите фирми, свързани със самолетната индустрия, са и “Денди”, “Индустриал” и “Болидо”. Освен с ремонт на сложна и скъпа авиотехника по документи неграмотните цигани са търгували още и с тонове петрол и др. горива, внос на автомобили и високи технологии. Фирмите били обвързани в сложни търговски връзки помежду си.

Разкриването на престъпната дедесарска група започнало, когато на данъчните служители им направило впечатление, че фирмите са регистрирани в ромските махали, а посочените като техни собственици са лица с основно или дори без никакво образование. Започналото разследване довело и до разкриването на престъпната схема.

Според запознати обаче малограмотните роми били подставени лица, назначавани срещу 50 - 100 лв. за шефове на фирмите бушони, а в основата на престъпната схема стояли в сянка истинските големи играчи.

Водещи новини

Още новини