Намерено е тялото на 5-годишно дете, издирват още бежанци във водите на Дунав (видео)

Getty Images/Guliver (архив)
share

"Гранична полиция" потвърди за загиналите нелегални мигранти. Те са се удавили край остров Добрина, във водите на река Дунав. До момента са открити телата на едно дете на 5 години и един възрастен мъж. Продължава издирването на още мигранти. Това съобщи директорът на Регионалната дирекция на „Гранична полиция” в Русе Димитър Чорбаджийски.

Случаят е от 8 септември, но за него се разбра едва вчера. "Гранична полиция" не е уведомила медиите навреме, защото все още се извършват процесуални действия. Стана ясно, че сигналът за нелегалните мигранти е подаден от обикновени граждани, които позвънили на 112. На място веднага са изпратени екипи. На острова са открити двама мъже и две жени, които с жестове обясни, че във водата има други мигранти. Намерените чужденци не са знаели английски, което е направило комуникацията трудна. Те са се самоопределили като иракчани, но и до момента не е потвърдена самоличността им.

Шефът на "Гранична полиция" в Русе обясни, че е имало съмнения за техните показания, като се е смятало, че историята за удавяне може и да е била измислена, за да отвлекат вниманието на властите. Веднага са започнали издирвателни действия. На помощ се е притекъл и екип от Румъния. Стана ясно, че в участъка на остров Добрина няма възможност за наблюдения.

От "Гранична полиция" подчертаха, че се води досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост. А в случая има замесени и български граждани.

Тялото на детето е било открито чак на в неделя сутринта беше. Трупът му е намерен на 23 км от мястото надолу по течението. По-късно  следобед, нагоре по течението, изплувало и тялото на възрастния мъж.

 

Водещи новини

Още новини