Гръцки катаджии одраха с 1530 евро наши таксиджии

share

На шестима таксиджии са съставени фишове в размер на 1530 евро само за това, че са управлявали личните си таксиметрови автомобили на гръцка територия, пише в. Струма. Съмнението било, че извършват таксиметрови превози на чужда територия, но те не са возели пътници. Освен фишовете на някои от колите полицаите свалили и табелите с регистрационни номера. Шофьорите твърдят, че табелите на покрива на автомобилите им са били закрити, което означава, че не работят, а ги карат там за лични нужди. Опитите на санкционираните да обяснят, че не вършат нарушения, останали напразни.

Страхуваме се да пътуваме в Гърция заради терора, който ни налагат гръцките полицаи. Глобите се налагат от един месец по трасето от ГКПП - Кулата до гр. Серес. Фишовете се съставят от униформените полицаи в присъствието на гръцки таксиметрови шофьори, уточни Костадин Кръстев, на когото също е съставен фиш, свалени са и номерата на таксиметровия му автомобил и е взет талонът на автомобила, което е в нарушение на закона.

Таксиметровите превозвачи подадоха сигнал за издевателствата в община Сандански, откъдето им обещали съдействие. Но вече близо месец нямат отговор от консула на България в Гърция. Ето какво разказаха пострадали таксиметрови шофьори.

Стоян Николов: Бях спрян за проверка след граничния пункт. Първо ме попитаха закъде пътувам. Таксиметровата табела бе покрита, апаратът не рабатеше, на предното стъкло си стояха тарифите. В автомобила бях сам. Пътувах до Гърция по лични ангажименти. За броени минути пристигна още един полицейски автомобил. Провериха документите ми, бяха изрядни. Полицаят ми обясни, че ще ми съставят фиш за това, че нямам право да извършвам таксиметров превоз в Гърция. Аз отговорих, че пътувам частно на пазар в Серес. Въпреки това ми бе съставен фиш за 1530 евро.

Георги Петров, който също е санкциониран с фиш, каза: Спряха ме малко преди Серес. Табелата бе покрита, апаратът не работеше. За броени минути на мястото пристигнаха гръцки таксиметрови шофьори. Аз говоря езика и чух как един от тях каза, че ако не ми съставят акт или фиш, няма да напусна мястото и ще извика други колеги. Обърнах се към полицая и казах, че пътувам с приятеля ми на море. Свалиха ми номера на автомобила и ми съставиха фиш. Отказвам повече да пътувам в Гърция, но няма да платя.

Светльо Николов също е санкциониран с 1530 евро и разказа, че е бил подложен на тормоз от гръцките полицаи. Преснимал е фиша и заедно с колега ги представили на консула на България в Гърция. Той обещал съдействие, но вече месец няма отговор. Фишът е в автомобила и не знае какво да прави с него. Няма как да го обжалва, тъй като адвокатът му казал, че държваната такса за обжалване е над 1300 евро.

20-ина таксиметрови шофьори проведоха среща с депутата Яне Янев, който им обеща, че ще отправи питане до министъра на външните работи Николай Младенов, от когото ще поиска да потърси съдействие чрез гръцкия му колега за спиране на терора и санкциите от гръцките полицаи, налагани от близо месец по пътищата на Гърция. Яне Янев обясни на таксиметровите шофьори, че за месец консулът е трябвало да отговори и да съдейства за анулирането на фишовете.

Водещи новини

Още новини