Стратег в сянка ръководел обирджийските банди

share

Има един стратег, който контролира бандите от обирджии на трезори, коли инкасо и банкомати. Той е интелигентен и образован мъж, интересува се от съвременните технологии за банкова сигурност и действа с различни групи за всеки отделен грабеж или обир. Това казва началникът на сектор "Грабежи" в столичната полиция Илко Илиев пред БНТ.

Бандитът в сянка е един от наследниците на известния в близкото минало Йордан Цонков - Джиджи, който до разстрела си през 2009 година ръководи ударните бригади на известната Люлинска банда - група от криминално проявени мъже, които се занимават от дребни кражби до крупни банкови обири.

Суми от порядъка на 100-200 хиляди лева влагат крадците в обучение и оборудване, казва още Илко Илиев. Така подсигурени бандите действат в София и други градове, но и в чужбина, където мерките за сигурност и бдителността на органите на реда е доста по-притъпена. Обирджиите от Люлинската банда са използвали за наръчник филм на специалните служби на Великобритания МИ 6, а лидерът им Йордан Цонков не е заспивал, докато не отключи всяка нова тип ключалка, която се е появявала в България, разказва  криминалният журналист Слави Ангелов.

 

Водещи новини

Още новини