Слънцето напече - комунисти поискаха Пловдив за столица

share

Съюзът на комунистите в България и движение "Че Гевара" настояват новата столица на България да бъде град Пловдив. Това става ясно от тяхното обръщение, което се разпространява в Града под тепетата по повод 127-годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

В текста се казва: "Съединението на България е обединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 година. То е подготвено и координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК), който е създаден в град Пловдив. Съединението започва с бунтове в различни градове на Източна Румелия, които са последвани от безкръвен военен преврат на 6-ти септември (18 септември нов стил) 1885. Два дни по-късно княз Александър Батенберг с княжески манифест утвърждава присъединяването на областта и приема нов титул – Княз на Северна и Южна България. Князът лично пристига в Пловдив и определя за свой помощник в Южна България д-р Странски.

Успехът на Съединението на България провокира нова международна среща на върха - след продължителна дипломатическа борба на Цариградската посланическа конференция (1885-1886 г.). Съединението е международно признанато с подписването на Българо-турска спогодба. Така се слага край на Източна Румелия, а Пловдив престава да бъде столица. Затова всяка година на тази дата се отбелязва годишнината от провъзгласяването Съединението на България като официален държавен празник. 127 години жертви стигат!

Нашата обща цел: Да направим Пловдив новата столица на променена България!"

Водещи новини

Още новини