Омбудсманът скочи на КЕВР за вдигането на цените на топлоенергията: Поискаха неправомерно увеличение

Кадър БТВ
share

От няколко дни експерти обикалят студиата и защитава интересите на бизнеса, а няма кой да защити потребителите. Имаме неадекватно законодателство в България, което определя топлинната енергия. Цената на топлинната енергия се променя веднъж годишно. КЕВР ще направи прогноза. Видя се през последната година, че КЕВР не може да направи тази прогноза правилно. Не мога да се съглася с твърдението на КЕВР, че нещата ще се оправят през 2027 година. Имам новина за КЕВР – няма да се оправят нещата и през 2027 година, защото емисиите се купуват наведнъж от топлофикациите. Това заяви омбудсманът Диана Ковачева в студиото на сутрешния блок на БТВ.

„Прогнозата на КЕВР е откъсната от пазара. Това означава, че хората плащат едни нереални цени. Редно е цената на топлоенергията да се определя на всеки месец“ категорична беше Ковачева.

Тя прогнозира, че сигналите ще започнат заедно с изравнителните сметки: „Не съм наясно дали топлофикация е поправила сметките, така че да бъдат разбираеми за хората“.

Омбудсманът поиска облекчен режим за ТЕЛК на хората с необратими увреждания

„Всички тези прогнозни сметки товарят хората. Няма връзка между качеството и цената на топлината енергия. Те поискаха неправомерно увеличение, защото то е прогнозно“, обясни омбудсманът.

Ковачева съобщи, че е получила много жалби покрай спирането на електроподаването по време на бурите. Много хора са се оплакали, че уредите им са изгорели в следствие на това: „Каква е връзката между електроподаването и качеството?“

Според нея увеличението на цените на парното е немотивирано: „Не е редно да бъдат товарени хората в момента като се позоваваме на световните пазари при положение, че нашето законодателство не е в ред“.

Тя коментира и случката с тормозено дете в Център за настаняване от семеен тип: „Правим проверки. Тези деца имат нужда от много по-засилен контрол, за да се уверим, че те са добре. За съжаление имаме немотивиран персонал. Надявам се да се вземе решение да няма смесване между възрастни и деца“.

Омбудсманът беше категорична, че хората, които са си направили антигенен тест трябва да се ползват със същите облекчения като преболедувалите, които са си направили PCR тест Тя определи като дискриминационно разграничението за хората, които са си направили антигенен тест и заплаши: „Смятам, че следва въпросът да бъде отнесен към Съда на ЕС и да бъде решен в полза на гражданите“.

Водещи новини

Още новини