Омбудсманът алармира - 100 000 българи остават без европейски здравен сертификат

  • 19 юни 2021 09:47

  • 2023
  • 9
© БНТ

Над 100 000 са българите, които са преболедиували коронавирус и не могат да имат европейски здравен сертификат.

Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ омбудсманът Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент.

По думите ѝ извън обхвата на този сертификат остават хората, които са преболедували, били са регистрирани в РЗИ, имали са карантина, но са установили болестта с антигенен тест. Извън обхвата остават и тези хора, които имат антитела, не са установили, че са били болни. Те дори не са били регистрирани в РЗИ. Тук има неравно третиране на различните хора, коментира омбудсманът.

Проблем с COVID серфтификатите: Хора с две дози не фигурират в системата

"Едните ще могат да пътуват без да плащат PCR, а другите щя трябва да плащат. А те не са евтини. Смятам, че това е дискриминационно. Представете си едно четиричленно семейство по 400 лева в едната посока. Този въпрос може да стигне до съда в Люксембург. Идеята на този сертификат е да улесни хората, не да ги затрудни", каза Ковачева.

Тя коментира и други аспекти на пандемията. Оказва се, че децата след изолацията са в много тежка ситуация на стрес и липса на мотивация. Тинейджърите изпитват два пъти повече страх, пет пъти повече скука, три пъти повече гняв, пет пъти повече раздразнение, четири пъти повече самота, два пъти повече безполезност, по данни от "УНИЦЕФ". Пътят е децата да имат по-добър достъп до психолози, родителите да говорят повече с тях. Някои деца като първокласниците дори не успяха да изградят социални умения. Това ще даде отражения в бъдеще. Психолозите в училище сами трябва да търсят децата", каза Ковачева.

По темата с телковете омбудсманът заяви, че определена група пациенти са поставени в едно унизително положение - на всеки 3 години да доказват заболявания, които са необратими. Например при епилепсия или липсващ крайник. Тези хора трябва да събират документи за един много кратък срок и те се натоварват физически, финансово, защото нямат време да си направят направления, самите комисии също се натоварват.

Шефът на КЕВР разкри с колко средно за страната ще поскъпнат тока и парното

КЕВР все още има време да не допусне увеличаване на цените на тока и парното. 14 % се иска увеличение за София, а Топлофикация София изобщо не е подала финансов отчет пред КЕВР и аз питам на какво основание искат тези 14% увеличение. Липсва оценка за услугите, които топлофикациите си дават на услугите, които предлагат, коментира още омбудсманът Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент.

Novini.bg
2023 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Павлин

2021.06.19 | 13:00

7
Доста дразнеща е вече доц. Ковачева - възприела е маниера на говорене на Мая Манолова - все едно постоянно се кара, недоволна е от нещо, другите са ѝ виновни, сочи с пръст, без да предлага решение. Като са минали хората „тънко” с антигенен тест, а сега мнозинството в ЕС е решило тези тестове да не се зачитат, да се ваксинират и готово. Щом са се срещнали с целия вирус преди, няма какво да се правят на интересни - нищо няма да им стане от ваксината. Като държат да не се ваксинират, тогава да си плащат за тестове, като пътуват, и толкова. Пандемия е, така че няма как всички да са доволни. Целта е да не се разпространява заразата, не да се угоди на антиваксърите. Много държави приемат и антигенни тестове - Германия например. Колкото до уж невъзможността за ваксиниране на вече преболедували, за което поне в текста на статията не се споменава - това са глупости! Преди няколко месеца даже се казваше, че не просто не е нужен тест за антитела, ами може и на заразени да се поставя ваксина, така че нямат оправдание, още повече че имунитетът от ваксината е по-ефективен. Плюс това в момента има излишък от ваксини, които ще бъдат изхвърлени, ако не се използват.

2021.06.19 | 15:43

9
"Имунитетът от ваксината е по-ефективен?!? Плюс това в момента има излишък от ваксини, които ще бъдат изхвърлени, ако не се използват?!?" - бързо тичай за хапчетата, в затвора има неизползвани места, точно за теб.
до Павлин

2021.06.19 | 13:33

8
Хората прекарали вируса и имащи антитела не трябва да се ваксинират,докато не им паднат антителата/мнение на професор.Несправедливо е ,ако им се наложи да пътуват да ги карат да плащат за тестове.

2021.06.19 | 12:16

6
Това е по желание,не по зачисление
Е?

2021.06.19 | 12:09

5
Оплачи се на кацата с лайна Кацаров!

2021.06.19 | 11:17

3
Лятото очаквайте новия филм от любимата ви поредица “ТИКВАКА 1,2,3”, а за огорчение на червената тиквена аудитория се очаква заснемане на новите епизоди от поредицата "Славуца цепи ТИКВЕНИЯ свинтер" "Радун разцепи ТИКВАКА с 200" и "Бай Ставри Пори ТИКВЕНИЯ анус" а завършека на поредицата ще е "Кой забремени ТИКВАКА"...приятно гледане...
Аа

2021.06.19 | 11:59

4
Лятото 2-ра серия на Голата истина :)

2021.06.19 | 10:43

2
Нека на 11/07 да си върнем свободата...видя се , че ИТН са фирма за поръчки на Доган и Пеевски, ДеБъ и ИСМВ са слуги на Васил Божков и Цветан Василев, престъпници укриващи се от Българското правосъдие зад граница !!! За БСП и ДПС няма какво да кажем освен,че да КРАДАТ И УНИЩОЖАВАТ друго не могат! Те са са слуги на Кремъл и изпълняват заедно с Радев поръчка за унищожаването на Родината ни. Само ГЕРБ това е истината и всички го знаем
Обикновена Пунта Мара

2021.06.19 | 10:18

1
А, колко са БЪЛГАРИТЕ в България "другарко", ЗАЩО НЕ АЛАРМИРАТЕ?!?!?!

Добави коментар

Водещи новини