Московски: Продаваме "Товарни превози" в БДЖ

share

Със сигурност ще продадем „Товарни превози” и аз нося отговорност за това. Не ме притеснява по никакъв начин темата с приватизацията.

Това каза на брифинг в парламента транспортният министър Ивайло Московски. На въпрос, свързан с твърдението на опозицията, че „Товарни превози” ще бъдат приватизирани за 200 млн. лв., Московски посочи: "Не искам да коментирам. Не знам на каква цена ще се приватизира „Товарни превози”. Цената ще я определи пазарът и търсенето. Заложили сме достатъчно високи критерии”, заяви той.
Московски заяви, че твърдението на бившия транспортен министър Петър Мутафчиев, че 4 мотриси марка "Сименс" са дадени за резервни части не отговаря на истината.

„Прави се анализ, прави се изчисление по номинал – активите на „Товарни превози” са за около 320 млн. лв. Дали пазарът ще одобри това и накъде ще отиде цената, не мога да кажа. Темата за продажбата има две измерения. Ако подпишем споразумението със Световната банка, което е в размер на 460 млн. лв., това е заем от Световната банка, който тя дава на държавата, а не на БДЖ. Давайки го на държавата, тя трябва да го предостави на дружеството под някаква форма, и тази форма трябва да бъде нотифицирана от Брюксел. За да стане това, БДЖ трябва да осигури собствен ресурс минимум 50% от стойността на този заем. Няма откъде от друго място да дойдат, освен от продажба на „Товарни превози”. Дори да няма такъв заем, за да започне БДЖ да излиза от състоянието, в което се намира, свежият приход на ресурс е единствено тази продажба”, бе категоричен Ивайло Московски, предаде "Фокус".

Водещи новини

Още новини