Асен Василев след изключването на ВЕИ: Спокойно, криза няма!

share

"Състоянието в енергетиката е много тежко. Криза няма. Искам да успокоя всички. Миналата година по същото време е имало отново ограничение при производството на електроенергия в АЕЦ "Козлодуй". Системата сега е под по - голям стрес, но това не е причина за паника", каза в интервю за предаването "Лице в лице" по БТВ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев.

Василев заяви обаче, че това не трябва да ни успокоява, а трябва да се предприемат мерки. Една от тях е да се намали производството на електроенергия от ВЕИ - та. Министърът обясни, че за размера на потреблението на ток в България, производството на електроенергия от възобновяеми източници е прекалено голяма.

Министърът обясни, че има две причини, поради което е намалял износът на ток. Едната от тях е световната криза, а другата са валежите и вятърът, който  води до създаване на повече енергия от възобновяеми източници и в съседните страни.

"Виждаме раздвижване в малкия бизнес, както и раздвижване при кредитирането", съобщи Асен Василев. Той уточни, че в момента по програма Джеръми 2 се отпускат кредити за малкия и средния бизнес и лихвите в някои банки са около 3- 4%. Министърът поясни, че средствата от Джеръми 2 идват директно от ЕС.

Водещи новини

Още новини