100 000 лв. щяло да струва едно работно място в АЕЦ "Белене"

Булфото
share

Около 100 хил. лева ще струва едно работно място в АЕЦ "Белене", а твърденията на БСП, че по проекта ще се осигурят  над 50 хил. работни места, е спекулация, посочи на пресконференция днес в Смолян представителят на Инициативния комитет "Не на измамата Белене" Йордан Нихризов.

Според него проектът "Белене" се превръща в "черна дупка", в която публичните средства преминават в частни печалби. С  информационната кампания "Не на измамата Белене" доказваме, че АЕЦ "Белене" е проект, който ще доведе до икономическа  катастрофа, заяви Иван Хиновски, експерт от алтернативния Инициативен комитет и председател на Българския енергиен форум. Още през 2001г. разчетите показваха, че "Белене" е неефективен проект, въпреки че по онова време струваше около 1.5 милиарда долара, коментира Хиновски.

Един от сериозните недостатъци на ядрената енергетика е, че носи прехвърляне на отговорности за следващите поколения, защото според европейското законодателство всяка страна е задължена да погребва отработеното ядрено гориво на своя територия, коментират представителите на инициативния комитет "Не на измамата Белене". От комитета цитират разчети на HSBC, според  които продажната цена на тока от АЕЦ "Белене" трябва да бъде трикратно по-висока от сегашната, за да се откупи инвестицията в централата за 18 години.

Водещи новини

Още новини