Станишев: ГЕРБ подготвиха маса хитрини и мошеничества за подмяна на вота

share

ГЕРБ готвят избори, в които резултатът да бъде нагласен, загубвайки доверието на хората - да си направят служебна победа.

Това каза председателят на НС на БСП Сергей Станишев след заседание на Изпълнителното бюро на БСП.

Подготвени са чувалите с изборните резултати, които трябва да бъдат подменени с фалшиви на базата на „социологически” проучвания, за това също имаме сигнали, допълни той.

Информацията за това дошла тази сутрин от една от областите. От БСП смятали постоянно да говорят за сигналите, които получават пред медиите и международните наблюдатели, защото не са Прокуратура или МВР да предприемат оперативни действия.

Има сигнали, които са излезли в медиите, какво прави Прокуратурата, МВР, попита той. Преди няколко седмици небезизвестният Кирил Рашков каза пред българска медия - "ние сме се договорили с ГЕРБ, ще ги подкрепяме". Нека кажат с кого Кирил Рашков е разговарял от ГЕРБ, това ли е причината за бездействието на полицията в Катуница, попита Станишев.

Лидерът на БСП каза, че съмнителни типове, лихвари, са мобилизирани за изборите, използвайки бедността на хората. 468 000 българи са в забранителния списък за гласуване. Действащ български посланик липсва от тях по причина, че е посланик на България в друга страна, даде пример той.

Станишев каза, че очевидно се подготвя и прави фалшификация. Лидерът на БСП заяви, че се готвят „маса хитрини и мошеничества”, за подмяна на резултата от вота – пишещи средства в цигари, с които нервно се потропва по бюлетината или дами с червен лак, които оставят следи по хартията, което също прави вота невалиден.

По думите му – ГЕРБ могат да си позволят да плащат изключително много по време на кампанията, но медиите не са пазарни единици и трябва собствениците им да са морално отговорни.

Според Антон Кутев, такава обстановка досега не е имало и изборите отдавна не са честни, стои въпросът дали по някакъв начин могат да бъдат определени като законни. Кутев каза, че иска да си занесе кошче за дипломите на социолози на пресконференцията след изборите на 23 октомври – в него да си я оставят тези, в прогнозите на които има над 5 % разминаване с резултата от вота. На пресконференцията бе представен финалният клип на БСП за президентската кампания. На финала на клипа кандидат-президентската двойка Ивайло Калфин – Стефан Данаилов разменя следните реплики: „Имам добро предчувствие”. „Да, идва нов ден!”.

Водещи новини

Още новини