Туристи кихат по 200 евро за грип

Getty Images/Guliver
share

До 200 евро стига лечението на летен грип в морските ни курорти. Много от медицинските кабинети не работят със Здравната каса и са обявили главозамайващи тарифи, оплакаха се туристи от комплексите край Варна и Бургас.

В момента най-разпространени там са стомашните вируси, възпаленията на уши, нос и гърло, както и кожни проблеми, пише "Телеграф.

Само за първичен преглед болните кихат по 40-50 евро. Толкова струва посещението в медицинските кабинети в курортите Св. Константин и Елена, Златни пясъци и Слънчев бряг. Сумата набъбва значително, ако летовникът бъде насочен за диагностициране от специалист и се наложи да прави кръвни изследвания и рентгенова снимка, за да се установи дали има усложнение на заболяването.

По традиция едни от най-високите докторски такси са в Слънчев бряг. Стотици лекари от цялата страна вече са окупирали курорта и чакат пациенти с дебели портфейли. Много от тях наемат стаи в хотелите, като ги префасонират на кабинети. Там освен поставяне на първоначална диагноза и прослушване пациентът може да получи само мерене на кръвно и поставяне на инжекция. Преди това обаче плаща задължителните поне 40 евро за първичен преглед, ако е чужденец. За българи цифрите са същите, но в левове. Всяка отделна манипулация се таксува отделно.

Меренето на кръвно налягане струва 15 евро, а поставянето на венозна инжекция е оценено на 10 евро.


 

Водещи новини

Още новини