Словенският премиер призова лидерите на страните в ЕС да признаят Палестина

  • 19 май 2024 17:48

  • 1340
  • 5
Словенският премиер призова лидерите на страните в ЕС да признаят Палестина
© Getty Images

Словенският премиер Роберт Голоб заяви в интервю за СиЕнЕн, че е изпратил писмо до лидерите на страните членки на Европейския съюз, в което ги призовава да се присъединят към процеса на признаване на държавата Палестина, съобщи словенската национална телевизия РТВ Сло. Той описа събитията в Газа като „катастрофа, на каквато не сме били свидетели досега“. 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2334

„Мисля, че с единство на европейско равнище можем да бъдем много по-важен играч на международната сцена, особено в Близкия изток. В момента има много различия между страните членки на ЕС. За съжаление, това не помага за установяването на мир в Близкия изток, така че първо трябва да се установи единство на европейско равнище“, каза Голоб и допълни, че според него може да се увеличи натискът върху Израел и Хамас и да се постигне мир в Близкия изток.

Испания, Ирландия и други страни от ЕС ще признаят държавата Палестина на 21 май

Той обясни, че призивът му е за незабавно започване на процеса по признаване на Палестина и показване на солидарност с палестинския народ. Според него обаче в процеса на признаване страните трябва ясно да изразят очаквания си към двете страни. Те включват прекратяване на военните действия, освобождаване на заложници и полагане на усилия за решение с две държави. 

„Събитията в Газа са по-трагични, отколкото може да се опише с думи. Това е човешка катастрофа, на каквато не сме били свидетели досега“, подчерта словенският премиер.

Премиерите на Словения, Испания, Ирландия и Малта представиха през март съвместно изявление, в което изразиха готовност да признаят Палестина, „ако това даде резултати и ако са налични условията за това“. Миналата седмица словенското правителство започна процедура за признаване на Палестина, като възнамерява да приключи процедурата до 13 юни.

Ирландският вицепремиер Михол Мартин каза в сряда, че Дъблин ще признае Палестина до края на месеца. Испанският премиер Педро Санчес съобщи, че датата за приключване на процедурата в Испания ще бъде ясна през следващата седмица, предава БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1340 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.05.25 | 05:56

5
❤️ Г­­о­­­р­­е­щ­и­­­ ­­м­­­о­м­­и­­­ч­е­т­а­­ ­­­в­­и­ ­­о­­ч­­а­­­к­в­а­­­т ­­-­­ X­­­1­­8­­.­F­­­U­N

2024.05.20 | 01:52

4
БГ ЕВРО-НАТО ГЕРМАН-ОСМАН ПАРТИИТЕ на ВОЙНАТА със СЛАВЯНСКИЯТ СВЯТ - СДС ДПС ГЕРБ ПП ДБ на ИЗДРЪЖКА от САЩ и СОРОСОИДИТЕ са ОПАСНИ! ТЕ ОБЯВИХА ВОЙНА НА РУСИЯ и ВОЮВАТ с РУСИЯ тези ИЗМЕКЯРИ НЕ-БЪЛГАРИ, а УГРО-ХАЗАРИ. НАТО СОРОСОИДНАТА АНАКОНДАТА ПОКАЗА ГРОЗНАТА СИ НЕОЛИБЕРАЛНА МУЦУНА В СЛОВАКИЯ ИЗВЪРШВАЙКИ АТЕНТАТА СРЕЩУ РОБЕРТО ФИЦО. ИЗВЪРШИ ПОКУШЕНИЕ СРЕЩУ ПРЕЗИДЕНТА НА ИРАН, ОПИТ ЗА ВОЕНЕН ПРЕВРАТ В КОНГО, а 2700 ФРЕНСКИ ВОЕННИ БИЯТ НАСЕЛЕНИЕТО НА НОВА КАЛЕДОНИЯ ЗАТОВА, ЧЕ НЕ ИСКА ДА БЪДЕ ПОД БОТУША НА САЩ и ФРАНЦИЯ. Кораб на САЩ удари ТАНЗАНИЙСКИЯ КОРАБ и го ПОТОПИ В РУМЪНСКИ ТЕРИТОРИАЛНИ ВОДИ и сега се намира във ВАРНА. РУСИЯ И КИТАЙ ТРЯБВА ДА РАЗМАЖАТ ГЛАВАТА НА НАТО АНАКОНДАТА НЕОЛИБЕРАЛНА!

2024.05.19 | 21:55

3
Кремълска утрепка, тоя е думнал Фицката

2024.05.19 | 21:47

2
Браво

2024.05.19 | 21:29

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини