Задържаха във Варна кораба, блъснал и потопил "Мохамад Зет"

  • 19 май 2024 20:31

  • 7601
  • 3
Задържаха във Варна кораба, блъснал и потопил "Мохамад Зет"
© Булфото

Българската Морска администрация поема част от разследването за потъването на кораба "Мохамад Зет" край бреговете на Румъния. Това се налага, след като стана ясно, че в сблъсъка е участвал корабът "Мишел", който тази сутрин акостира на пристанище Варна. Корабокрушението стана вчера рано сутринта, на 26 морски мили от брега. След инцидента трима моряци са в неизвестност. Осем бяха спасени.

Корабът “Мишел”, който плава под флага на Коморските острови е влязъл в пристанище Варна Изток около 8 часа тази сутрин. По носа му има видими щети от сблъсък. “Мишел” превозва метални тръби от Украйна за Съединените щати, които трябва да бъдат претоварени на друг кораб във Варна. Веднага след влизането в нашето пристанище корабът е проверен от “Морска администрация”, тъй като от румънска страна е получена информация за участието му в инцидент, съобщи директорът на агенцията във Варна, предава БНТ.

"Беше установено, че има конструктивни нарушения по носовата част на кораба и беше установено допълнително, че наистина това е корабът, който участва в инцидент с кораб Мохамад Зет вчера. Вече имаме рапорт от капитана, който категорично заявява, че той е участващият кораб в този инцидент", каза к.д.п. Валентин Енчев, директор Дирекция МА - Варна.

Катастрофата между двата кораба е станала около 4 часа сутринта, след сблъсъка “Мохамад Зет” потъва. 8 души от 11-членния екипаж са спасени.

"Те са били спасени на борда точно на този кораб, който пристигна днес във Варна и са били предадени после на службите по търсене и спасяване", обясни още Валентин Енчев.

Кораб, плаващ под флага на Танзания, потъна в Черно море

Разследването на инцидента се води от прокуратурата в Констанца и основните действия ще бъдат извършени от румънската страна. Българската Морска администрация оказва съдействие по силата на Международния кодекс за извършване на разследвания на морските произшествия и инциденти.

"Във всички случаи ще се разпечата корабният дневник, ще се извади извлечение от машинният дневник, ще се провери във всички случаи какъв е записът на уреда за записване данните от морския рейс. Тези неща ще бъдат докладвани както и в нашата администрация, предполагам, ще бъдат координирани с морската администрация на Румъния. Това, че другият кораб е потънал, не значи, че корабът “Мишел” е 100% виновен. Това нещо ще бъде установено тепърва. Предполагам, със съдействието и на Българската морска администрация", допълни Владимир Владимиров, адвокат по морско право.

В момента корабът “Мишел” е в пристанище Варна, където разтоварва металните тръби, които превозва за България. Тук той ще изчака решението къде ще бъде ремонтиран, след като разследването приключи.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
7601 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 05:56

3
❤️ Г­­­о­­р­­­е­щ­и­ ­­­м­­­о­­­м­­­и­ч­­­е­­т­­а­ ­в­­­и­­­ ­­о­ч­а­­к­­в­а­­т ­-­­­ X­1­­­8­­.­F­­U­­N

2024.05.20 | 00:29

2
БГ ЕВРО-НАТО ГЕРМАН-ОСМАН ПАРТИИТЕ на ВОЙНАТА със СЛАВЯНСКИЯТ СВЯТ - СДС ДПС ГЕРБ ПП ДБ на ИЗДРЪЖКА от САЩ и СОРОСОИДИТЕ са ОПАСНИ! ТЕ ОБЯВИХА ВОЙНА НА РУСИЯ и ВОЮВАТ с РУСИЯ тези ИЗМЕКЯРИ НЕ-БЪЛГАРИ, а УГРО-ХАЗАРИ. НАТО СОРОСОИДНАТА АНАКОНДАТА ПОКАЗА ГРОЗНАТА СИ НЕОЛИБЕРАЛНА МУЦУНА В СЛОВАКИЯ ИЗВЪРШВАЙКИ АТЕНТАТА СРЕЩУ РОБЕРТО ФИЦО. ИЗВЪРШИ ПОКУШЕНИЕ СРЕЩУ ПРЕЗИДЕНТА НА ИРАН, ОПИТ ЗА ВОЕНЕН ПРЕВРАТ В КОНГО, а 2700 ФРЕНСКИ ВОЕННИ БИЯТ НАСЕЛЕНИЕТО НА НОВА КАЛЕДОНИЯ ЗАТОВА, ЧЕ НЕ ИСКА ДА БЪДЕ ПОД БОТУША НА САЩ и ФРАНЦИЯ. РУСИЯ И КИТАЙ ТРЯБВА ДА РАЗМАЖАТ ГЛАВАТА НА НАТО АНАКОНДАТА НЕОЛИБЕРАЛНА!

2024.05.19 | 21:09

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини