Здравният министър Галя Кондева: Не очаквах толкова силна обществена реакция срещу частната детска болница

  • 19 май 2024 20:06

  • 1945
  • 8
Здравният министър Галя Кондева: Не очаквах толкова силна обществена реакция срещу частната детска болница
© БТВ

Една от първите преписки, които ми бяха предоставени при встъпването ми в длъжност, бе именно тази за частната детска болница. Срокът изчиташе на 6 май. Това, което щеше да се случи, е че имахме две опции: да откажем, което щеше да доведе до съдебна процедура, и другата – да предложим проекта на МС. Това заяви служебният министър на здравеопазването Галя Кондева Галя Кондева Д-р Галя Кондева е назначена за министър на здравеопазването в служебния кабинет с пред БТВ.

„Нямаше лобистки натиск спрямо мен. Напрежението, което възникна след това, продиктувано от това, че обществото се възмути, че толкова години се говори за създаването на национална детска болница, а всъщност нищо няма. Обществената реакция бе много силна, не очаквах”, коментира тя.

Тя подчерта, че всички проектни предложения на различни инвеститори са приемани, защото леглата може да са много, но когато има нужда някой да бъде приет някъде, много често се оказва, че няма достатъчно.

Министър Кондева освободи директора на "Здравната инвестиционна компания за детска болница" ЕАД

Министърът допълни, че проверката на ДАНС не я притеснява.

На въпрос защо медицинските сестри бягат от България, Кондева отговори: „Имаме недостиг и той се задълбочава. Явно професията е непривлекателна за младите хора. По информация на директора на Националната кардиологична болница има проблем с медицинските сестри там, но родителите на пациентите са информирани и се полага постоянна неотложна помощ. Направени са 7 операции с голям и много голям обем и 14 интервенции по спешност. До достигане на минималния брой специалисти по здравни грижи се правят промени в графика, като се компенсират с кадри от други звена в самата болница.”

„Няколко пъти заявих, че отмених заповедта за отстраняването на директора на „Пирогов” д-р Валентин Димитров, защото мандатът му изтичаше. Не мисля, че трябва да имаш политически връзки, за да спечелиш конкурса за директор на лечебното заведение”, каза още тя.

Медицинската помощ по въздух министърът коментира с думите: „До края на май това ще се случи. Черната кутия все още е в процес на тестови проекти от страна на „Леонардо”, защото там става въпрос за софтуер, но това няма да попречи на ползването на хеликоптера. Дефектите по хеликоптерите са отстранени вече. Ще бъдат обучени шест медицински екипа. Ще може да се лети и нощем.”

„Няма да се давим по морето, имаме създадени екипи спасители по Черноморието”, увери тя.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1945 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2024.05.25 | 05:56

8
❤️ Г­­­о­­р­­е­­­щ­и­­ ­м­­­о­м­и­­ч­­е­­­т­­­а­­ ­­­в­и­ ­­­о­­­ч­­а­­к­­в­­­а­­т ­­­-­­ X­­1­­8­­.­­­F­­U­­N

2024.05.20 | 06:41

7
превод: "ние, тиквите се надявахме се да мине под килима, както обикновено правим".
До кога

2024.05.20 | 05:10

6
ще назначават калинки....та тя даже не разбира, че нищо неразбира и още пита, какво е направила...Нарочно се поставят такива пачи, за да си прокарат далаверата
Gtd

2024.05.19 | 20:58

1
А какво си очаквала миндил крадлив неумеещ
просто киро

2024.05.20 | 00:33

5
Що за неграмотен изказ?

2024.05.19 | 21:15

4
Стрина много лошо гледа

2024.05.19 | 21:10

3
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

2024.05.19 | 20:58

2
Не е детска болноу. И е на собственика на Търговска лига - червен мафиот от класа.

Добави коментар

Водещи новини