Правят евтиното сирене от месо

Булфото
share

Втечнено отпадъчно месо слагат производители в сиренето менте. Това разкри д-р Сергей Иванов, биолог в Центъра по биология на храните.

Такова "сирене" обикновено струва в магазините под 6 лева. Може да се намери на щандовете с етикет "имитиращ продукт", но понякога некоректни търговци го пробутват на клиентите и като истинско сирене. Другите съставки на ментето са сухи и кондензирани млека, желиращи и избелващи агенти. Някои производители може да сложат и малко истинско мляко, колкото за цвят, посочи Сергей Иванов пред "Телеграф".

Той обясни и как точно се употребяват отпадъчните меса в сиренето менте. Използва се механично обезкостено месо, което под въздействието на киселини се превръща в течност - хидролизат.

По подобна технология се правят и хранителните добавки за фитнес маниаци, но се използват различни суровини. Сместа, която се получава от втечненото месо и млякото, се сгъстява с различни желатини и желиращ колаген, но не с мая, обясни още Иванов.

Водещи новини

Още новини